Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Tips & Tricks

Last van hooikoorts? Zo voorkom je dat je in de auto klachten krijgt

hooikoorts-in-de-auto.jpg

Het hooikoortsseizoen is weer volop van kracht. Een flinke aanval kan al behoorlijk vervelend zijn, maar als je last krijgt van hooikoorts in de auto kan het zelfs gevaarlijk worden. Daarom delen we een paar handige tips hoe je de niesaanvallen en traanogen het beste kunt voorkomen. 

Van de juiste parkeerplek tot het pollenfilter: zó voorkom je hooikoorts in de auto.

Hooikoorts in de auto 

In een auto rijden met hooikoorts is volgens mobiliteitsorganisatie Touring vergelijkbaar met het rijden na twee tot drie glazen alcohol op. Daarnaast kan één keer niezen tijdens het autorijden er al voor zorgen dat je in het stadsverkeer 14 meter verder bent, zonder goed op te hebben gelet of zelfs een stuk met je ogen dicht te hebben gereden. Het is daarom verstandig om de pollen voortaan buiten de autodeur te houden. En dat doe je met de onderstaande tips. 

Ramen dicht

Het is misschien een voor de hand liggende tip, maar houd in het hooikoortsseizoen de ramen tijdens het rijden gesloten. Zo voorkom je dat er pollen in de auto komen. Is het heet? Zet dan de airconditioning op recirculatiestand. 

Filters van je ventilatie schoonmaken 

Volgens Touring kunnen hooikoortsklachten achter het stuur nog erger worden dan buiten de auto. “Dat komt doordat de bovenste luchtlagen veel pollen aanvoeren en de luchtverplaatsingen door het verkeer. Daardoor worden heel veel pollen opgenomen in het ventilatiesysteem van de wagen”, aldus Danny Smagghe van Touring. Het is daarom belangrijk om de filters van je airconditioning- of ventilatiesysteem regelmatig te schoon te maken en te vervangen. Hierdoor wordt de lucht in de auto beter geventileerd.  

Lees ook: Hooikoorts: van welke pollen kun je wanneer last hebben?

Pollenfilter 

Daarnaast is het belangrijk om het interieurfilter, dat ook wel het pollenfilter wordt genoemd, regelmatig te vervangen. Dit zorgt namelijk dat de viezigheid en pollen in de buitenlucht niet in de auto kunnen komen. En dat scheelt je een hoop gevaarlijke niesbuien.

Schoonmaken 

Als je dan toch bezig bent met de filters schoonmaken, neem dan meteen de hele auto mee. Door de binnenkant van je auto tijdens het pollenseizoen vaker schoon te maken, voorkom je dat de allergenen zich in het interieur kunnen nestelen.

Parkeren 

Let op waar je je auto parkeert als je last hebt van hooikoorts. Hoe verder weg van bomen en planten die pollen afgeven, hoe groter de kans dat die pollen ook uit je auto wegblijven. 

Zonnebril op

Een laatste tip: doe een zonnebril op tijdens het autorijden. Dit beschermt je ogen niet alleen tegen de zon, maar hierdoor zijn ze ook iets beter afgeschermd tegen rondvliegend stuifmeel. 

Bron | AD, VRT
Beeld | Getty Images

Margriet Extra

Er ligt weer een nieuwe Margriet Extra in de winkel: de Zin in zomer-special. Dit themanummer staat boordevol leuke uitjes (gewoon in Nederland), persoonlijke verhalen, zomertrends, onze favoriete producten en nog véél meer. Margriet Extra: zin in zomer ligt nu in de winkel of is online te bestellen via deze link.

Ook interessant