Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Tips & Tricks

Vijf makkelijke manieren om je strijkijzer schoon te maken

strijkijzer.jpg

Wanneer je vaak strijkt, kan de onderkant van je strijkijzer na verloop van tijd erg vies worden. Bijvoorbeeld doordat je synthetische stoffen te heet hebt gestreken of gebruik maakt van stijfsel of kalkoudend (hard) water.

Om de hardnekkige, vaak wat plakkerige vlekken van de strijkijzerzool te verwijderen, kun je één van de volgende methoden gebruiken:

1. Gebruik keukenzout

Neem een oude theedoek, T-shirt of krant en leg deze op de strijkplank neer. Bestrooi deze met keukenzout. Vervolgens veeg je de zool schoon door er met een warme strijkijzer overheen te strijken.

2. Of kaarsvet

Heb je geen zout voor handen, maar wel een oude kaars? Verwarm je strijkijzer en wrijf voorzichtig met een witte kaars over de zool (kijk wel uit voor je handen!). Het vuil zal zich nu aan het kaarsvet gaan hechten. Strijk het kaarsvet vervolgens op een stuk keukenpapier.

3. Schoonmaken met een wondersponsjes

Vul een bakje met schoonmaakazijn en warm het even kort op. Doop hier vervolgens een wondersponsje in. Wrijf hiermee over de zool en laat de aangekoekte resten losweken. Verwijder het vuil vervolgens met een microvezeldoek.

4. Kleverige resten van een opdruk

Is de zool kleverig? Bijvoorbeeld nadat je een t-shirt met opdruk verkeerd hebt gestreken? Verwarm het strijkijzer dan en strijk met de zool over een stuk aluminiumfolie. De plakkerigheid blijft dan achter op de folie. Kleeft de zool daarna nog steeds? Laat het strijkijzer dan eerst afkoelen en verwijder de laatste resten met nagellakremover.

5. Pas op met ontkalken

Naast het reinigen van de onderkant van je strijkijzer, is het verstandig om ook het waterreservoir van je stoomstrijkijzer te ontkalken. Lees voordat je je strijkijzer gaat ontkalken eerst de gebruiksaanwijzing. Sommige stoomstrijkijzers hebben namelijk speciaal bakje waar de kalkafzetting zich in verzamelt en mogen niet behandeld worden met azijn.

Andere strijkijzers zijn makkelijk zelf te ontkalken met een simpele mix van 1 kopje water en 1 kopje azijn. Giet dit mengsel in je stoomstrijkijzer en laat deze goed warm worden. Druk vervolgens een aantal keer op de stoomknop. Zet het stoomstrijkijzer uit en laat het mengsel nog 1 uur inwerken. Vervolgens kun je strijkijzer legen en naspoelen met schoon water. En voilà, je strijkijzer is weer spic en span!

Bron|Dehuishoudcoach.nl
Beeld| iStock

Ook interessant