Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Tips & Tricks

Zelf oliebollen bakken? Met deze tips maak je ze luchtiger

oliebollen-luchtig-bakken.jpg

Wil je dit jaar zelf oliebollen bakken of doe je dit al elk jaar, maar krijg je ze telkens niet luchtig genoeg? Geen zorgen. Hulp komt uit een ietwat onverwachte hoek. Met déze tips maak je dit jaar de lekkerste oliebollen van de straat. 

Daar kan geen oliebollenkraam tegenop.

Oliebollen zo luchtig mogelijk bakken 

Een van de geheimen om goede oliebollen te bakken, is om ze heel luchtig te maken. En dat kan nog best een uitdaging zijn. In veel recepten wordt bloem, (gedroogde) gist, zout, suiker en melk of water gebruikt. En daar gaat het vaak mis. Het beslag wordt hierdoor namelijk niet luchtig genoeg. De oplossing? Vervang een deel van het water of de melk voor spa rood. Deze koolzuurhoudende drank zorgt voor een luchtiger deeg. 

Een andere hele goede tip is om (lauw) bier aan je beslag toe te voegen. Door het gist in het bier wordt je beslag luchtiger en het bier zorgt er tevens in een hete frituurpan voor dat de bubbels langer intact blijven. Ook het bierschuim zorgt dat het langer duurt voordat de bubbels in het beslag barsten. Je kunt voor een gewoon biertje gaan, maar als je je oliebollen een extra bijzonder smaakje wil geven, kun je ook een speciaal biertje kiezen. 

Geen garen ballen

Ook verdampt het bier in alcohol sneller dan water, waardoor je minder kans hebt dat je oliebollen te gaar worden. Het bier vormt een soort beschermlaagje om de oliebol heen, waardoor de hitte niet te veel in de oliebol komt. 

Lees ook: Zo krijg je de baklucht van oliebollen uit je huis

Niet te luchtig

Je oliebollen kunnen ook té luchtig worden. Om dit te voorkomen tipt bekende kok Miljuschka Witzenhausen om je beslag niet alvast een dag van te voren te maken. Dan kan het namelijk te veel rijzen. Maak je beslag op de dag zelf en roer het voor het bakken nog een aantal keer stevig door met een houten spatel, zodat je een zachte structuur krijgt.

Bierbeslag

De tip om bier aan je beslag toe te voegen geldt overigens niet alleen voor oliebollen, maar kan ook heel veel andere baksels luchtiger maken. Vooral als je een hapje gaat frituren is bierbeslag dé ultieme tip voor een krokant, maar luchtig laagje. Een simpel bierbeslag maak je met 150 ml bier, 1 ei, 100 gram bloem en een beetje peper en zout. Meng eerst het bier, de eierdooier en het peper en zout met elkaar. Voeg daarna beetje bij beetje 100 gram gezeefde bloem toe en klop daarna met een spatel het eiwit luchtig door het mengsel. Laat dit minimaal een halfuur staan voordat je het gebruikt om mee te frituren. 

Bron | Ze.nl, Favorflav, Miljuschka.nl, ELLE
Beeld | Getty Images

cover winterboek

Zin om lekker te lezen tijdens de feestdagen? Het Margriet Winterboek ligt nu in de winkel! In deze Margriet Extra lees je onder andere over de leukste wintertradities en 18x de mooiste, magische lichtroutes. Ook vind je in het Winterboek warme recepten voor op de koude winterdagen en natuurlijk pagina’s vol winterplezier. Haal ‘m snel in de winkel of bestel online zonder extra verzendkosten.

Ook interessant