Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Tips & Tricks

Schaatsliefhebbers opgelet: dit moet je volgens de Reddingsbrigade doen als je door het ijs zakt

door-het-ijs-gezakt-dit-moet-je-doen-volgens-reddingsbrigade.jpg

Op veel plekken in het land wordt de afgelopen dagen massaal op natuurijs geschaatst. Toch is het ijs vaak nog onbetrouwbaar. De kans dat je er doorheen zakt is dus aanwezig. De Reddingsbrigade geeft tips voor wat je moet doen als je toch door het ijs bent gezakt.

Makkelijker gezegd dan gedaan, maar: blijf vooral rustig. 

Dit moet je doen als je door het ijs bent gezakt

Volgens de Koninklijke Reddingsbrigade is het belangrijkste als je door het ijs bent gezakt om rustig te blijven en goed door te blijven ademen. Dat klinkt logisch, maar van de schrik en het koude water kan dat nog best lastig zijn. Je moet dus eerst even door die schrik heen. 

Niet op je buik, maar op je rug

Om vervolgens weer uit het ijskoude water te komen, is het belangrijk dat je dit ruggelings doet. Dat doe je door je rug tegen het wak te plaatsen en met je voeten kracht te zetten tegen de andere rand van het ijs. Lukt het niet? Probeer dan met je handen het ijs verder af te breken, totdat je op een plek komt waar het stevig genoeg is om eruit te klimmen. 

Lees ook: Wil je schaatsen? Let dan wel op déze dingen

Niet gaan staan

De Reddingsbrigade raadt aan om eenmaal uit het ijs gekropen niet direct te gaan staan. Dan is de kans groot dat je er opnieuw doorheen zakt, omdat ook het ijs om het wak heen waarschijnlijk niet stevig genoeg is. Je kunt het beste over het ijs rollen naar een plek waar het ijs dik genoeg is om op te staan.

Schaatsen op natuurijs

De afgelopen dagen heeft de Reddingsbrigade al op verschillende plekken moeten uitrukken om mensen uit het ijskoude water te bevrijden. Volgens de hulpdienst is het echt nog geen goed idee om op open water te schaatsen, en dus drukt de Reddingsbrigade schaatsliefhebbers op het hart om voorzichtig te zijn. Het ijs is op de meeste plekken nog te dun en daarom is het voorlopig verstandiger om op een ondergespoten weiland, ondiepe sloot of natuurijsbaan te schaatsen. Mocht je toch op open water willen schaatsen, kijk dan op schaatsen.nl/natuurijs voor een overzicht van locaties waar het ijs wel betrouwbaar genoeg is. 

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.   

Bron | RTL Nieuws
Beeld | Getty Images

M08 Cover HR JPG

Margriet 08 ligt nu in de winkel! Met daarin deze week: liefde vinden tijdens lockdown, een interview met Lilianne Ploumen, dossier schaamte, 15x lekker weg voor 2 en nog véél meer. Haal het nummer snel in huis of bestel ‘m online zonder verzendkosten.

Ook interessant