Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Tips & Tricks

Met deze tips creëer je veilige online wachtwoorden

veilige-online-wachtwoorden-tips.jpg

Tegenwoordig kopen we graag online. Het is binnen een paar klikken gepiept en je hebt het vaak de volgende dag nog in huis. Handig, toch? Waar je wel mee te maken krijgt, is dat je op iedere website een nieuw account moet aanmaken, mét overal een nieuwe gebruikersnaam en nieuw wachtwoord.

En juist daarom hebben we er allemaal wel een handje van dat we wachtwoorden hergebruiken; we moeten alle wachtwoorden immers wel kunnen onthouden. Volkomen veilig is dat niet, en uit onderzoek van Splashdata blijkt dat we bovendien niet de meest moeilijke wachtwoorden gebruiken om online in te kunnen loggen op verschillende websites.

De meestgebruikte wachtwoorden van 2017

Het maken van nieuwe wachtwoorden word je niet altijd even makkelijk gemaakt. Zo moet je vaak gebruik maken van hoofdletters, cijfers én vreemde tekens. Dat is precies de reden dat we vaak in de herhaling vallen. Volgens het databedrijf waren dit – verbazingwekkend of niet – de meestgebruikte wachtwoorden van het afgelopen jaar:

 1. 123456
 2. password
 3. 12345678
 4. qwerty
 5. 12345
 6. 123456789
 7. football
 8. 1234
 9. 1234567
 10. baseball
 11. welcome
 12. 1234567890
 13. abc123
 14. 111111
 15. 1qaz2wsx
 16. dragon
 17. master
 18. monkey
 19. letmein
 20. login
 21. princess
 22. qwertyuiop
 23. solo
 24. passw0rd
 25. starwars

Zo kies je wél een veilig wachtwoord

Dat er vaak veel wachtwoordeisen zijn, is voor je eigen bestwil. Dat maakt het voor cybercriminelen namelijk moeilijker om je wachtwoord te kraken en er met jouw gegevens vandoor te gaan. Er zijn een paar dingen waar je op moet letten, wil je je wachtwoord zo sterk en veilig mogelijk maken:

 • Vaak is er al een minimaal aantal tekens vereist, maar volgens de Consumentenbond kun je je wachtwoord het beste zo lang mogelijk maken. Zo zou een wachtwoord van twaalf tekens tot 80 miljoen keer zo sterk zijn als een wachtwoord met maar acht tekens.
 • Verwerk geen persoonlijke informatie in je wachtwoorden; deze zijn gemakkelijk te achterhalen. Je naam, geboortedatum of die van je kind kun je dus beter achterwege laten.
 • Het is makkelijk om één wachtwoord te hebben en die voor verschillende sites te gebruiken, maar het is veiliger om verschillende wachtwoorden te hebben. Lastig te onthouden? Dan kun je gebruik maken van zogenaamde wachtwoordmanagers. Hier kun je al je wachtwoorden gemakkelijk in opslaan en hoef je maar één wachtwoord te onthouden.
 • Pas je wachtwoorden regelmatig aan; minimaal één keer per jaar, zo raadt de Consumentenbond aan.
 • Om het makkelijk te maken voor jezelf kun je ook wachtzinnen gebruiken in plaats van wachtwoorden. Let er daarbij wel op dat je geen spreekwoorden of vaste uitdrukkingen gebruikt.

Bronnen | consumentenbond.nl & glamour.nl
Beeld | iStock

Ook interessant om te lezen

Bekijk ook

Zo maak je gebroken oogschaduw weer als nieuw.

Artikelen ontvangen in je mailbox? Ga naar margriet.nl/nieuwsbrief.

Ook interessant