Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Tips & Tricks

Tip: zó voorkom je die vervelende plas onderin de koelkast

plas-onderin-koelkast.jpg

Ligt er bij jou onderin de koelkast ook vaak een plas water? En stroomt het er elke keer uit zodra je de groentelade opendoet, met natte sokken als gevolg? Je bent niet de enige. We leggen je uit hoe dit komt én hoe je dit voortaan voorkomt. 

Is het tijd voor een nieuwe koelkast? Of is er een goedkopere oplossing? 

Een plas onderin de koelkast 

Hoewel een plas water onderin de koelkast behoorlijk vervelend kan zijn en tot natte sokken kan leiden, is er gelukkig niks ernstigs aan de hand. Je koelkast is niet stuk of lek. De reden voor die plas begint bij de condensvorming in de koelkast. Dit ontstaat op de achterwand van je koelkast en druppelt vervolgens naar beneden richting een gootje en een kleine afvoer. Het water wordt vervolgens opgevangen in een bakje boven de compressor van de koelkast. En de warmte van die compressor zorgt er vervolgens weer voor dat het water verdampt. 

Als de afvoer verstopt is, dan blijft het water in het gootje staan en kan het niet richting de compressor. Daardoor ontstaat die plas water onderin de koelkast en kan het uiteindelijk zelfs uit de deur komen. 

De afvoer ontstoppen

De beste oplossing om een plas water onderin de koelkast te verhelpen, is om het afvoergaatje te reinigen of te ontstoppen. Dit kun je zelf proberen te doen door voorzichtig met een klein voorwerp, zoals een satéprikker of een eetstokje, in het gaatje te duwen. Het is belangrijk dat je een voorwerp kiest dat lang genoeg is, zodat je ‘m niet kwijt raakt in de afvoer. Daarnaast kun je na het vuil weg te hebben geprikt ook met een theelepeltje twee druppels chloor en vervolgens een paar theelepels water in het afvoergaatje gieten om de rest van de viezigheid en bacteriën te verwijderen. Het is een priegelwerk, dus je kunt het ook overlaten aan een professional. 

Lees ook: Stinkende koelkast? 4x hiermee laat je vieze geurtjes verdwijnen

Een verstopte afvoer voorkomen

Het is natuurlijk altijd fijner om het probleem te voorkomen. Daarom is het belangrijk om de kans op condens zo klein mogelijk te maken. Dat doe je met de volgende tips:

  • Leg levensmiddelen nooit tegen de achterwand van de koelkast 
  • Sluit verpakkingen goed af 
  • Laat warme gerechten eerst afkoelen voordat ze de koelkast in gaan
  • Bewaar groente en fruit in de groentelade 
  • Laat de deur van de koelkast niet te lang open 
  • Stel de koelkast niet te koud in
  • Controleer af en toe het rubber van de deur op scheurtjes en check of de deur nog goed sluit

Bron | Favorflav, Liebherr, AEG
Beeld | Getty Images

Voice Algemeen

Wil jij meer van dit soort handige tips en lifehacks, zónder dat je ernaar hoeft te zoeken? Krijg ze dan nu dagelijks te horen van Margriet! Via de Google Assistent op je telefoon of tablet, óf je Google Home, kun je heel makkelijk met Margriet praten en dagelijks de slimste en handigste tips krijgen. Klik hier om direct de tip van vandaag te beluisteren. Meer uitleg nodig? Klik dan hier

Ook interessant