Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Tips & Tricks

Thee zetten met kokend water? Waarom je dat beter niet kunt doen

thee-zetten-met-kokend-water-dat-kun-je-beter-niet-doen.jpg

Waterkoker aan, theezakje uitzoeken en je favoriete mok in de aanslag. Kookt het water? Gieten maar. Thee zetten lijkt zo simpel, toch is er een valkuil waar we massaal intrappen: je hoort blijkbaar helemaal geen kokend water te gebruiken. Dit is de reden waarom je het water voortaan dus eerst moet laten afkoelen. 

En moet eigenlijk eerst het water of eerst het theezakje in het kopje? 

Thee zetten met kokend water

Of je nou een ouderwetste fluitketel, supersonische waterkoker of een pannetje op het vuur hebt: water kookt bij een temperatuur van 100 graden. Logisch dat we er daarom bij het thee zetten van uitgaan dat we dat kokende water meteen kunnen inschenken. Toch kun je dat beter niet doen, omdat de theeblaadjes hier niet goed op reageren. Een theesmaak is namelijk samengesteld uit allerlei verschillende onderdelen, en die combinaties en nuances in het theezakje gaan verloren als je hier kokend water overheen giet. Hierdoor krijgt je thee een droge en bittere smaak. 

De perfecte temperatuur

Om je kopje thee voortaan nog lekkerder te maken en meer smaak te geven, kun je het beste thee maken met water dat een gemiddelde temperatuur van 80 graden heeft. Je kunt dit natuurlijk op de gok doen en je water eerst een tijdje laten afkoelen. Maar er bestaat ook een trucje voor, namelijk door aan je kokend hete water 20 procent koud water toe te voegen. Voor elke 10 procent koud water die je toevoegt, koelt het water namelijk met 10 graden af. Dat legt voedingsexpert Martin Isark uit aan Daily Mail. Wil je het helemaal serieus aanpakken? Dan is er ook nog verschil in temperatuur per theesoort. Witte, groene en fruitthee kun je het beste laten trekken bij 70 graden, terwijl andere theesoorten zoals zwarte thee een maximale temperatuur van 90 tot 95 graden kunnen hebben.  

Lees ook: Gekookt water opnieuw koken: zo ongezond is het écht

Eerst het water, dan het theezakje

Naast de juiste temperatuur maakt het volgens de expert ook verschil of je eerst het theezakje in het nog lege kopje doet, of dit pas doet als het water in de mok zit. Als je echt alles uit je theezakje wil halen kun je het beste eerst je kopje met water vullen, dit twee tot drie minuten laten staan en vervolgens pas je theezakje toevoegen. Anders verbrand je met het water alsnog de theeblaadjes, waardoor niet alle smaken vrijkomen.

Bron | Daily Mail, Gezondheid.be
Beeld | iStock

Yeah, Margriet is genomineerd voor Website van het Jaar 2020!
Help jij ons winnen? Stem dan snel

Voice Algemeen

Wil jij meer van dit soort handige tips en lifehacks, zónder dat je ernaar hoeft te zoeken? Krijg ze dan nu dagelijks te horen van Margriet! Via de Google Assistent op je telefoon of tablet, óf je Google Home, kun je heel makkelijk met Margriet praten en dagelijks de slimste en handigste tips krijgen. Klik hier om direct de tip van vandaag te beluisteren. Meer uitleg nodig? Klik dan hier

Ook interessant