Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Tips & Tricks

Dít zijn de gevolgen van een telefoonverslaving

telefoonverslaving-gevolgen.jpg

We kunnen het ons maar moeilijk voorstellen, maar er was een tijd dat we geen smartphone hadden. Nu zijn we vaak met ons mobieltje verweven en ligt er zelfs een heuse telefoonverslaving op de loer. En dat kan verontrustende gevolgen hebben.

We hebben vast allemaal wel eens gehoord van slapeloosheid door teveel schermtijd en een ‘Whatsapp-vinger’, maar ken jij onderstaande gevolgen van een telefoonverslaving al?

Telefoonverslaving

Tegenwoordig leg je contact met wie je maar wilt en waar je ook maar bent. Ieder stukje informatie is binnen handbereik. We staan altijd ‘aan’ en zijn op de hoogte van alles wat er gebeurt in de wereld. Ontzettend handig en goed voor de kennisontwikkeling, maar ook verslavend. We lijken tegenwoordig niet meer zonder te kunnen. Tijdens een vergadering of etentje ligt ‘ie naast je op tafel en zelfs wanneer we op het toilet zitten checken we even snel onze social media.

Het lijkt misschien onschuldig, maar een telefoonverslaving heeft allerlei gevolgen. Thibaud Dumas, neurowetenschapper verbonden aan het ziekenhuis Pitié-Salpêtrière in Parijs en de Universiteit van Sorbonne, heeft deze gevolgen in zijn boek ”Afkicken Van Je Smartphone” gezet. De vijf meest bijzondere gevolgen delen we met je.

Lees ook
Zo maak je je telefoon echt goed schoon

1. Blurring

Tijdens het eten met je gezin nog even een werkmailtje beantwoorden of ’s avonds op de bank tóch nog even kijken in de groepsapp met je collega’s. Herkenbaar? Dat noemen ze blurring. Het betekent dat de grenzen tussen jouw beroeps- en privéleven vervagen. Doordat deze twee in elkaar overlopen, kan er stress ontstaan en – zoals we allemaal weten – is dat niet positief voor je gezondheid. Het is daarom aan te raden om op het werk afspraken te maken over het gebruik van communicatiemiddelen na werktijd.

2. Phubbing

Phubbing: meer aandacht hebben voor je telefoon dan voor je gesprekspartner. Dit is funest voor al je relaties en toch zijn we er (bijna) allemaal schuldig aan. Volgens Dumas kan een relatie alleen maar werken als iemand mentaal, fysiek en emotioneel aanwezig is. Als je continu op je telefoon zit, dan kan jouw gesprekspartner dit phubben (jouw gebrek aan aandacht) opvatten als onverschilligheid. Laat je telefoon daarom vanaf nu gewoon in je tas zitten, in plaats van op tafel naast je.

3. Switchtasken

Switchtasken betekent simpelweg dat je steeds wisselt van activiteit en daardoor alle focus en productiviteit verliest op jouw taken. Dat geldt voor bijvoorbeeld werken en online shoppen, maar ook voor appen en autorijden. Die eerste is voor je baas niet zo fijn, maar die laatste is levensgevaarlijk. Wist je dat je zelfs als je notificatie ontvangt wanneer je autorijdt, direct je focus verliest? Het risico op ongelukken wordt hierdoor vergroot. Telefoon in je tas of – als ‘ie dient als navigatie – op vliegtuigstand, dus.

4. Nomofobie

Bizar, maar waar: er is tegenwoordig zelfs een angststoornis voor als we onze telefoon niet bij ons hebben: nomofobie. Oké, deze stoornis wordt in de psychiatrie niet opgevat als fobie, dus de naam is wellicht niet helemaal terecht gekozen, maar uit verschillende onderzoeken blijkt wel dat de angst om niet bereikbaar te zijn voor sommige mensen reëel is. Zo erg, dat als we niet bereikbaar zijn, bijvoorbeeld omdat we onze telefoon vergeten zijn of omdat ‘ie leeg is, onze hartslag en bloeddruk stijgen.

5. Infobesitas

Al die informatie die dagelijks voorbij komt op ons schermpje is leuk, maar het kan ook teveel worden voor je brein. Dit wordt infobesitas genoemd. Het betekent dat je niet langer kunt onderscheiden wat relevant nieuws is en wat minder belangrijk is.

Zoals je ziet, kan zo’n telefoonverslaving met bijbehorende gevolgen voor veel problemen zorgen. De oplossing? Eigenlijk heel simpel: leg je telefoon wat vaker weg, zet ‘m af en toe eens uit en geef je over aan het niets doen. Wees alleen met je gedachten en probeer niet iedere stilte op te vullen door op je telefoon te scrollen.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.  

Bron | Timemanagement.nl
Beeld | iStock

Voice Algemeen

Wil jij meer van dit soort handige tips en lifehacks, zónder dat je ernaar hoeft te zoeken? Krijg ze dan nu dagelijks te horen van Margriet! Via de Google Assistent op je telefoon of tablet, óf je Google Home, kun je heel makkelijk met Margriet praten en dagelijks de slimste en handigste tips krijgen. Klik hier om direct de tip van vandaag te beluisteren. Meer uitleg nodig? Klik dan hier

Ook interessant