Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Tips & Tricks

Vergeet rijst: dít kun je het best doen als je telefoon in het water is gevallen

telefoon-water-gevallen.jpg

Is jouw telefoon in het water gevallen? De meeste mensen leggen hun telefoon in zo’n geval in een bak met rijst, in de hoop dat de rijst het water opneemt. Maar wist je dat je dit beter niet kunt doen?

Als je telefoon in het water is gevallen, kun je het best onderstaand stappenplan volgen. Zo is de kans namelijk het grootst dat je telefoon het weer gaat doen en je dus geen nieuwe telefoon hoeft te kopen.

Waarom rijst niet werkt

Laten we even vooropstellen dat het niet helpt om rijst in een kommetje met water te leggen. Dit fabeltje is de wereld in geholpen omdat sommige mensen rijst in hun zoutvaatje leggen, om zo samengeklonterd zout weer strooibaar te krijgen. Zodra je een rijstkorrel in zout legt, zie je het opzwellen en is de rijst ineens weer strooibaar. Rijst kan echter alleen vocht opnemen uit de lucht, maar niet uit een toestel.

Telefoon in water gevallen? Dít kun je het best doen

Als je telefoon dus in het water is gevallen, kun je het best dit doen:

  1. Zet je telefoon meteen uit en druk verder op geen enkele knop.
  2. Droog je telefoon af met papieren doekjes, zoals keukenrol of toiletpapier.
  3. Schud je toestel zachtjes heen en weer om het water eruit te laten lopen, maar vermijd hard schudden, omdat dat het water juist dan alleen verder verspreidt.
  4. Verwijder de simkaart.
  5. Probeer je telefoon droog te blazen met bijvoorbeeld een kruimeldief. Gebruik géén föhn. De hitte kan het rubber en scherm namelijk beschadigen en dat wil je natuurlijk niet.
  6. Droog de telefoon en vooral de uitgangen voor een ventilator.
  7. Leg je telefoon vervolgens in een luchtdicht bakje vol silicagel of iets anders dat vocht absorbeert.
  8. Laad je telefoon niet op voor je zeker weet dat hij droog is. Zo adviseert Apple om nog zeker vijf uur te wachten als je denkt dat je toestel is opgedroogd.
  9. Helpt dit allemaal niet? Probeer dan niet zelf je telefoon te openen, maar laat het over aan een deskundige.

Bron | Sciencealert, iFinish
Beeld | Getty

Voice Algemeen

Wil jij meer van dit soort handige tips en lifehacks, zónder dat je ernaar hoeft te zoeken? Krijg ze dan nu dagelijks te horen van Margriet! Via de Google Assistent op je telefoon of tablet, óf je Google Home, kun je heel makkelijk met Margriet praten en dagelijks de slimste en handigste tips krijgen. Klik hier om direct de tip van vandaag te beluisteren. Meer uitleg nodig? Klik dan hier.

Ook interessant