Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Tips & Tricks

Moet je wel of niet voor het poetsen je tandenborstel natmaken?

vrouw-tanden-poetsen.jpg

Veel dingen in ons leven doen we op de automatische piloot. Zo ook het poetsen van onze tanden. Toch bestaat er een discussie over wanneer je je tandenborstel moet natmaken. Want, wie heeft er gelijk en hoe gebruik je je tandenborstel nou goed?

Dagmar Else Slot, hoogleraar preventie in de mondzorg aan de Vrije Universiteit Amsterdam, beantwoordt vijf vragen aan Quest.

1. Tanden poetsen: elektrisch of met de hand?

Dagmar Else Slot vertelt dat het altijd een discussie is of je nou beter elektrisch of met de hand kunt poetsen. In beide gevallen kun je je tanden en kiezen goed schoonhouden, maar de elektrische variant komt beter uit onderzoeken. In deze onderzoeken wordt er gekeken naar de hoeveelheid plak die de tandenborstel verwijdert. Daarnaast vertelt Dagmar Else Slot dat het tandvlees gezonder blijft door elektrisch te poetsen. Dit is erg belangrijk, aangezien tandplak op den duur zorgt voor gaatjes.

Een klein aandachtspunt is volgens Dagmar Else Slot de hoeveelheid tandpasta op de elektrische borstel. In principe heb je ongeveer één tot twee centimeter aan tandpasta nodig, en dat past niet op een elektrische borstel. Smeer daarom halverwege het poetsen een nieuwe klodder tandpasta op de borstel.

Lees ook
Zó vaak zou je volgens een mondhygiënist je tandenborstel moeten vervangen

2. Tandenborstel natmaken

Slot keek tijdens het onderzoek ook naar het belang van water tijdens het poetsen. Hieruit bleek dat je niet meer tandplak verwijdert als je je mond voorspoelt met water. Ook je tandenborstel natmaken, maakte geen verschil. Dus of je nu droog of nat je tanden poetst maakt helemaal niets uit. Dus ook niet wanneer je je tandenborstel natmaakt.

3. Voor of na het eten poetsen?

Suikers en andere koolhydraten worden door de bacteriën in je mond omgezet in zuur. Dus iedere keer als je iets eet of drinkt, komen er zuren op je gebit. Dit duurt ongeveer een half uur en in deze tijd is het belangrijk dat je je tanden niet poetst. Anders wordt de glazuurlaag op je tanden beschadigd. Water, thee en koffie (zonder toevoegingen) kun je wel drinken. Ook raadt Slot af om vlak voor het eten je tanden te poetsen. De fluoride kan zich namelijk niet hechten aan je tanden als je snel gaat eten. Wacht daarom minstens een half uur, voordat je iets eet.

Lees ook
Dít is waarom je ruwe, gevoelige tanden kunt krijgen na het eten van spinazie

4. Tandpasta

Je hebt niet iedere keer tandpasta nodig om tandplak te verwijderen merkte Slot op. Je haalt de tandplak al weg, zodra je alleen met je tandenborstel over je tanden en kiezen gaat. Dit betekent niet dat je nooit meer tandpasta hoeft te gebruiken. In tandpasta zitten namelijk goede producten, zoals fluoride, die zorgen dat plakgroei minder snel gaat.

5. Slechte adem

Voor een frisse adem is het belangrijk om regelmatig je tong te reinigen. Dit kan met een speciale tongschraper, maar ook met een handtandenborstel. Sommige borstels hebben zelfs een schraper aan de achterzijde. Die is overigens wel iets minder effectief dan een tongschraper, die speciaal bedoeld is om je tong mee schoon te maken.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief

Bron | Quest
Beeld | Getty Images

ME1

Margriet Extra: Fit & Slank ligt nu in de winkel! Met in deze special: een compleet fitplan voor een frisse start, 38 slanke recepten, persoonlijke verhalen, work-outs voor binnenblijvers en nog véél meer. Haal het nummer snel in huis of bestel ‘m online zonder verzendkosten.

Ook interessant