Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Tips & Tricks

Dít is waarom je nooit het achterste product uit de schappen van de supermarkt moet pakken

dit-is-waarom-je-nooit-het-achterste-product-uit-de-schappen-van-de-supermarkt-moet-pakken.jpg

Veel mensen pakken in de supermarkt het achterste product uit het rek. Je gaat er namelijk vanuit dat deze producten langer houdbaar zijn. Dat is natuurlijk ook zo, maar volgens verschillende experts kun je dit maar beter niet doen.

Dit consumptiegedrag zorgt er namelijk voor dat we te veel voedsel verspillen.

Voedselverspilling

Uit onderzoek is gebleken dat maar liefst tachtig procent van de consumenten kiest voor de achterste producten in de supermarktschappen. De reden hiervoor is dat ze denken dat deze minder snel over datum gaan. “Dit consumptiegedrag is slecht voor het klimaat en zorgt ervoor dat we te veel voedsel verspillen”, legt de Belgische professor microbiologie Frank Devlieghere uit in zijn college voor videoplatform Universiteit van Vlaanderen. In totaal verspillen we per persoon jaarlijks 136 kilo aan voedsel, terwijl dit niet nodig is.

Houdbaarheidsdatum

Omdat we bang zijn om iets te eten dat over de datum is, kopen we producten met de langste houdbaarheidsdatum. Dit zijn vaak de producten achter in de schappen van de supermarkt. Maar als we dat met z’n allen blijven doen, blijven de supermarkten met veel overschotten achter volgens Devlieghere.

Lees ook
Dít is waarom groente en fruit altijd bij de ingang van de supermarkt liggen

Weinig mensen lijken het verschil te weten tussen ‘ten minste houdbaar tot’ en ‘te gebruiken tot’. Producten die maar kort te gebruiken zijn, krijgen een ‘te gebruiken tot’ datum. Na deze datum kun je dit voedsel beter niet meer nuttigen. Terwijl producten met een ‘ten minste houdbaar tot’ datum minimaal te gebruiken zijn tot die datum. En ook na deze datum kun je het nog steeds gebruiken. Alleen garandeert de fabrikant de kwaliteit van het product maar tot de aangegeven datum natuurlijk.

Advies

Als je bewuster wilt omgaan met voedselverspilling en het milieu, dan is het goed om het verschil tussen ‘ten minste houdbaar tot’ en ‘te gebruiken tot’ te weten, volgens Devlieghere. Daarnaast kun je ook voedsel bewaren na bereiding voor de volgende dag of invriezen. Wist je dat je veel meer producten kunt invriezen dan dat je waarschijnlijk denkt? Déze zeven voedingsmiddelen bijvoorbeeld.

Yeah, Margriet is genomineerd voor Website van het Jaar 2020!
Help jij ons winnen? Stem dan snel

Bron | Nieuwsblad.be
Beeld | iStock

Ook interessant