Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Tips & Tricks

Stopcontacten veilig schoonmaken: zo pak je dat aan

stopcontact-veilig-schoonmaken-zo-pak-je-dat-aan.jpg

Dit is nu net zo’n typisch klusje dat je snel vergeet: het schoonmaken van je stopcontacten. Deze trekken veel stof en vuiligheid aan en kunnen dus met enige regelmaat wel een schoonmaakbeurt gebruiken. Maar hoe pak je dit nu op een veilige manier aan?

Zó maak je op een veilige manier je stopcontacten schoon:

Stroom uitschakelen

Dat stroom en water geen goede combinatie zijn, hoeven we je vast niet te vertellen. Schakel daarom ook bij dit klusje eerst de stroom uit. Ook wanneer je ze alleen gaat afstoffen, kun je beter het zekere voor het onzekere nemen. Je meterkast is opgedeeld in verschillende groepen, wat betekent dat je ook alleen de desbetreffende stopcontacten kunt uitschakelen.

Afstoffen

Je kunt er voor kiezen om je stopcontacten mee te nemen in je wekelijkse schoonmaakbeurt. Wanneer je dit doet, ligt er elke week maar een klein laagje stof op, dat je makkelijk kunt verwijderen. Dit doe je met een droge stofdoek of met een speciaal stopcontactborsteltje.

Lichte schoonmaakbeurt

Wanneer je voor een lichte schoonmaakbeurt kiest, gebruik dan een natte microvezeldoek. Je kunt eventueel een druppel ammonia aan het water toevoegen. Let er bij het schoonmaken op dat je het behang niet raakt, dit kan namelijk strepen en vegen achterlaten. Knijp de doek altijd goed uit zodat er geen druppels water in het stopcontact komen. Wanneer je de stroom weer inschakelt, kan dit kortsluiting veroorzaken.

Lees ook:
Deze dingen moet je nooit schoonmaken met glasreiniger

Grondige schoonmaakbeurt

Vooral de stopcontacten in je keuken kunnen na verloop van tijd erg vettig worden. Met een grondige schoonmaakbeurt zijn ze straks weer helemaal fris. Schroef alle kapjes los en leg ze vervolgens in een emmer water met ammoniak of baking soda. Maak ze vervolgens met een spons of doek schoon. Om kortsluiting te voorkomen is het erg belangrijk dat ze goed droog zijn voordat je ze terugplaatst. Je kunt er daarom voor kiezen om ze minimaal één uur op de verwarming of in de zon te laten drogen. Dan weet je zeker dat je goed zit.

Specialist inschakelen

Denk je nu na het lezen van dit artikel, dit durf ik niet aan? Schaam je dan niet en schakel een specialist in. Een elektricien kan je uit de brand helpen en dit klusje voor je klaren. Zo ben je er ook zeker van dat er niks mis kan gaan.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.    

Bron | Libelle, vtwonen, Wonen
Beeld | Getty

Voice Algemeen

Wil jij meer van dit soort handige tips en lifehacks, zónder dat je ernaar hoeft te zoeken? Krijg ze dan nu dagelijks te horen van Margriet! Via de Google Assistent op je telefoon of tablet, óf je Google Home, kun je heel makkelijk met Margriet praten en dagelijks de slimste en handigste tips krijgen. Klik hier om direct de tip van vandaag te beluisteren. Meer uitleg nodig? Klik dan hier.

Ook interessant