Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Tips & Tricks

Stappenplan: zo maak je binnen no time een kokosnoot open

Door de harde schil lijkt het misschien een onmogelijke klus om een kokosnoot te openen, waardoor je al gauw geneigd bent om ‘m in de supermarkt te laten liggen. Zonde, want het kokoswater is ontzettend fris en lekker, en het vruchtvlees heerlijk zacht en gezond.

Hoewel het vaak gedacht wordt, hoeft er geen grof geweld aan te pas te komen om de tropische vrucht open te breken. Integendeel zelfs; check onderstaand stappenplan voor het openen van een kokosnoot maar eens.

Dit heb je nodig:

  • Een kokosnoot (uiteraard!)
  • Groot en stevig mes
  • Scherp mesje
  • Lepel
  • Schaaltje
  • Glas

Stap 1: kokoswater eruit halen

Om te beginnen moet je het water dat binnenin de kokosnoot zit eruit zien te krijgen; dit om te voorkomen dat het verloren gaat wanneer je direct begint met het openen van de schil. Je kunt het kokoswater eruit krijgen door een gaatje te maken in een van de drie donkere plekjes bovenop de kokosnoot. Dit kun je doen door de steenvrucht op een harde ondergrond te leggen (bijvoorbeeld een snijplank) en vervolgens met een puntig voorwerp – zoals een mesje of zelfs een schroevendraaier – aan het werk te gaan. Als het goed is, kost dit niet zo veel moeite.

Heb je er per ongeluk een flink gat in gemaakt? Geen probleem, maar houd dan een zeefje boven een glas en giet daar het kokoswater doorheen. Zo voorkom je dat er stukjes van de schil in je drinken belanden.

Stap 2: kokosnoot openen

Wanneer je al het kokoswater uit de vrucht gegoten hebt, is het tijd om te kokosnoot te openen. Dit kun je het beste doen met een groot en stevig mes.

Zo ga je te werk: houd de kokosnoot goed vast in je hand en sla vervolgens met de achterkant van het mes in het midden van de kokosnoot (pas op je vingers!). Draai ‘m daarna een klein stukje en herhaal de stap. Doe dit totdat je helemaal rond bent geweest op de denkbeeldige middenlijn. In eerste instantie lijkt er misschien niet veel te gebeuren, maar uiteindelijk breekt ‘ie netjes doormidden.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Stap 3: vruchtvlees eruit halen

Wat je ook kunt doen, is de kokosnoot – voordat je begint met het openbreken – in z’n geheel een kwartiertje in de vriezer zeggen. Door de kou komt het kokosvlees gemakkelijker los, en kun je het eruit scheppen met een lepel. Als je meer haast hebt, kun je ook het vruchtvlees uit de kokosnoot halen met een scherp mesje. Pas daarbij wel éxtra goed op voor je vingers.

Bij het uitscheppen of lossnijden van het vruchtvlees kan het zijn dat er nog een dun, bruin velletje omheen is blijven zitten. Dit kun je verwijderen met een mesje maar dat is niet nodig. Vooral als je graag wat extra vezels binnen wilt krijgen, kun je dit gewoon eten.

Bron | Gezond Afvallen, YouTube / Margriet
Beeld | iStock

Haal de zon in huis met Margriet 22! Met de lekkerste recepten uit Italië, tips voor veilig zonnen, én een ode aan de helden van deze crisis. Haal het nummer snel in huis of bestel ‘m veilig online zonder extra verzendkosten.

Ook interessant