Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Tips & Tricks

Dit is de beste manier om spinazie te bewaren

spinazie-bewaren-met-deze-tip-voorkom-je-verlepte-blaadjes.jpg

Wordt het restje spinazie in een plastic zak bij jou in de koelkast ook al snel zompig? Dan hebben we een handige tip: door spinazie op déze manier te bewaren gaat het voortaan een stuk langer mee. 

En zo kun je spinazie het beste invriezen. 

De beste manier om spinazie bewaren 

Spinazie zit in de supermarkt vaak verpakt in een plastic zak. Grote kans dat je hier tijdens het koken de gewenste hoeveelheid uitpakt, en dat vervolgens de spinazie met zak en al in de koelkast verdwijnt. Als je deze een paar dagen later weer wil gebruiken is het resultaat vaak een zompig hoopje spinazie onderin de zak.

Daarom kun je spinazie beter op een andere manier bewaren: in een theedoek. Je kunt dit het beste doen door je spinazie eerst onder de kraan af te spoelen en vervolgens droog te deppen. Leg de spinazie daarna op een droge en schone theedoek en vouw deze dicht. Bewaar dit vervolgens in de groentelade. Zorg wel dat je spinazie goed droog is voordat je het in de theedoek vouwt en dat je de blaadjes niet breekt. 

Spinazie moet vocht afvoeren

Door het bewaren van de spinazie in een theedoek in plaats van ingepakt in plastic zorg je ervoor dat de blaadjes vocht kunnen blijven afvoeren. Hierdoor wordt de spinazie niet zompig en slap. Daarnaast bevordert de theedoek de luchtdoorstroom, waardoor de spinazie langer lekker blijft. Is de spinazie toch verlept? Gebruik dan dit trucje om de blaadjes weer vers te krijgen.

Lees ook: Dít is waarom je ruwe, gevoelige tanden kunt krijgen na het eten van spinazie

Spinazie blancheren

Spinazie blijft een kwetsbare groente die al snel verslapt. Wacht dus niet te lang met het restje spinazie gebruiken en kijk en ruik eerst even om te weten of het nog goed is. Spinazie die is verkleurd of een zure geur heeft kun je beter niet meer gebruiken. Als je rauwe spinazie over hebt en je dit de komende dagen niet meer gaat gebruiken, dan kun je er ook voor kiezen om dit kort te blancheren en in te vriezen.

Dit doe je door je spinazie toe te voegen aan een flink pan met kokend water. Dit laat je slecht enkele seconden meekoken. Vervolgens schep je de spinazie uit de pan in een bak met ijskoud water. Dit stopt het kookproces, waardoor de enzymen die het eten laten bederven uitgeschakeld zijn, maar de structuur, smaak en voedingsstoffen niet verloren gaan. Laat je spinazie goed uitlekken voordat je het invriest. 

Geblancheerde spinazie kun je tot één jaar bewaren in de vriezer. 

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.   

Bron | Too good to go, ELLE Eten, het Voedingscentrum
Beeld | Getty Images

Voice Algemeen

Wil jij meer van dit soort handige tips en lifehacks, zónder dat je ernaar hoeft te zoeken? Krijg ze dan nu dagelijks te horen van Margriet! Via de Google Assistent op je telefoon of tablet, óf je Google Home, kun je heel makkelijk met Margriet praten en dagelijks de slimste en handigste tips krijgen. Klik hier om direct de tip van vandaag te beluisteren. Meer uitleg nodig? Klik dan hier

Ook interessant