Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Tips & Tricks

Blut na december? Zo zorg je ervoor dat je in januari geld overhoudt

blut-na-december-met-deze-tips-kun-je-in-januari-weer-sparen.jpg

Sinterklaascadeautjes, dure kerstboodschappen, een feestelijke outfit en kerstdecoratie. December is altijd één van de gezelligste, maar ook duurste maanden van het jaar. Met al die uitgaven is het vaak moeilijker om te sparen, maar gelukkig hebben wij handige tips voor je.

Wil je in januari iets ruimer in je financiële jasje zitten zodat je ook de rest van het jaar leuke dingen kunt blijven doen? Let dan even op de onderstaande dingen

Tips voor sparen: bedenk wat je écht nodig bent

Probeer inzicht te krijgen in je financiële situatie door even kritisch naar je normale uitgavenpatroon te kijken. Zijn die luxe producten uit de supermarkt écht nodig? Waarschijnlijk is het antwoord nee. En wat te denken van die mooie kaarsen die je tegenkwam in de reclamefolders? Grote kans dat je die ook niet echt nodig hebt. Probeer jezelf op die manier bij alle uitgaven te beperken tot hetgeen je echt niet kunt missen en je zult zien dat je aan de eind van de maand geld overhoudt.

Schrijf alles op

Veel mensen hebben geen idee wat ze wekelijks uitgeven. Door exact bij te houden wat je elke dag uitgeeft en hoeveel er aan het eind van de maand binnenkomt, krijg je meer inzicht in waar je geld naartoe gaat. Dit kan ook helpen om minder uit te geven aan onnodige dingen. Zet je zelf elke dag even achter de computer om de gegevens aan te vullen. Daag jezelf uit door te kijken welke uitgaven omlaag zouden kunnen of stel budgetten op met een bedrag dat je maximaal aan iets mag uitgeven.

Stel een spaardoel

Als je geldt wilt sparen, is het handig om een doel te stellen. Dit helpt niet alleen om het sparen beter vol te houden, je maakt het voor jezelf ook leuker. Stel jezelf een realistisch doel door te bedenken welk bedrag je maandelijks vrij kunt maken voor je spaarrekening en naar welk bedrag je uiteindelijk toe wilt werken.

Blijf je overzicht controleren

Wil je echt structureel geld overhouden, kijk dan regelmatig even via je bankierenapp op je rekening. Door regelmatig te checken behoud je het overzicht in je uitgaven en kun je direct actie ondernemen als je ziet dat er toch te veel is afgeschreven. Controleer ook regelmatig of al je jaarlijkse afschrijvingen nog kloppen. Heb je echt al die abonnementen nog nodig? Of zit er bijvoorbeeld ook nog een sportschoolabonnement bij terwijl je daar nu geen gebruik van maakt (en hebt gemerkt dat je ook buiten of thuis prima kunt sporten)?

Lees ook:
Tegenvaller: je energierekening wordt alleen nog maar duurder

Bron | de Volkskrant
Beeld | iStock

Margriet 02

Margriet 02 ligt nu in de winkel! In dit nummer een interview met Loretta Schrijver, lekker fit het nieuwe jaar in (met weekplan), winterpastels en wol en nog véél meer. Haal het nummer snel in huis of bestel ‘m online zonder verzendkosten.

Ook interessant