Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Tips & Tricks

Soep bewaren: met déze 8 tips blijft het langer lekker

soep-bewaren.jpg

De dagen worden kouder en dat is natuurlijk het perfecte weer voor een lekkere, grote pan warme soep. De kans is groot dat je wat overhoudt en daarmee rijst ook de vraag: hoe kun je soep het beste bewaren? 

Met acht handige tips blijft je soep voortaan langer vers en smaakt het nog steeds even lekker als het opnieuw opwarmt. 

Soep bewaren

Je kunt soep zowel in de koelkast als in de vriezer bewaren. In de koelkast blijft soep maximaal twee dagen goed, maar in de vriezer kun je het tot wel drie maanden laten liggen. 

In de koelkast

Ben je van plan de rest van je soep binnen twee dagen op te eten? Dan kun je de soep het beste in de koelkast bewaren. Dat doe je door je soep eerst goed te laten afkoelen. Dat moet wel binnen twee uur na het bereiden gebeuren. Om het afkoelen te versnellen kun je de pan bijvoorbeeld in een bak met koud water zetten. Is de soep koud? Giet het dan in bewaarbakjes of zet de hele pan afgedekt met vershoudfolie in de koelkast. 

In de vriezer 

Heb je veel soep gemaakt en wil je dit langer dan twee dagen bewaren? Dan kun je dit het beste invriezen. Ook hierbij is het belangrijk om de soep eerst goed en snel te laten afkoelen. Dit kun je wederom doen door de pan in koud water te zetten. Vul vervolgens bewaarbakjes met de soep en leg het in de vriezer

Lees ook: Fan van kliekjes? De smaak ervan verandert tijdens het bewaren écht

Handige bewaartips

Om je soep nog langer lekker te houden als je dit opnieuw opwarmt uit de vriezer en het zo efficiënt mogelijk te bewaren, hebben we een paar handige tips op een rijtje gezet. 

  • Vries eenpersoonsporties in 

Om je soep zo efficiënt mogelijk te bewaren en zo lekker mogelijk op te warmen, is het handig om de soep in eenpersoonsporties in te vriezen. Zo kun je precies de juiste hoeveelheid opnieuw opwarmen, want als je de soep eenmaal opnieuw ontdooid hebt, is het niet verstandig om dit daarna weer in te vriezen.

  • Niet te vol 

Een tweede tip is om je bewaarbakjes niet te vol te schenken. Vloeistoffen zetten namelijk uit als ze ingevroren worden. Laat daarom altijd een paar centimeter tot de rand van het bakje over. Zo voorkom je explosiegevaar in de vriezer. 

  • In plastic zakken 

Heb je weinig ruimte in je vriezer, maar heb je wel veel soep die je wil bewaren? Dan kun je de soep ook in hersluitbare plastic zakken gieten. Leg ze plat neer tot ze helemaal bevroren zijn. Zo kun je makkelijk stapelen. Let wel goed op dat de zakken helemaal dicht zitten om een grote puinhoop in de vriezer te voorkomen. 

  • Afdekken met folie 

Om je soep zo goed mogelijk te bewaren, is het handig om de bewaarbakjes extra af te dekken. Bijvoorbeeld met vershoudfolie. Zo voorkom je dat er toch nog lucht van buitenaf bij kan komen. Je kunt bijvoorbeeld eerst een laagje folie over het bakje heen spannen, voordat je de deksel erop doet. 

  • Garneer achteraf 

Heb je een grote pan soep gemaakt? Gooi de garnering dan niet door de pan, maar voeg dit pas toe bij het opscheppen. Zo kun je de rest goed invriezen en kun je vervolgens later bij het ontdooien van de soep opnieuw wat verse garnering toevoegen om je soep lekkerder te maken. 

  • Niet elke soep is in te vriezen 

Het is ook goed om te weten welke soepen wel en niet goed in kunnen worden gevroren. Heb je een soep op zuivelbasis gemaakt? Dan is de kans helaas klein dat dit nog lekker wordt als je het uit de vriezer opnieuw opwarmt. De vetten in de soep zullen in de vriezer scheiden, waardoor de structuur niet meer hetzelfde is. Ook soepen met veel groenten, pasta of granen erin kunnen papperig worden. Gepureerde soepen, bouillon of soep met veel bonen of vlees zijn wel goed geschikt om in de vriezer te bewaren. 

  • Datum opschrijven 

Om jezelf een handje te helpen is het handig om altijd op je bakje of zakje te schrijven op welke datum je de soep in de vriezer stopt. Zo weet je zeker dat je de soep niet te lang laat liggen. 

  • Eerst ontdooien

Wil je soep uit de vriezer opnieuw eten? Laat de soep dan eerst helemaal ontdooien, voordat je het opwarmt om te eten. Zo wordt de soep het lekkerste. 

Bron | Voedingscentrum, Well + Good, Bewaren.org
Beeld | Getty Images

Voice Algemeen

Wil jij meer van dit soort handige tips en lifehacks, zónder dat je ernaar hoeft te zoeken? Krijg ze dan nu dagelijks te horen van Margriet! Via de Google Assistent op je telefoon of tablet, óf je Google Home, kun je heel makkelijk met Margriet praten en dagelijks de slimste en handigste tips krijgen. Klik hier om direct de tip van vandaag te beluisteren. Meer uitleg nodig? Klik dan hier

Ook interessant