Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Tips & Tricks

Met deze 7 tips doe je slim boodschappen

7-tips-slim-boodschappen-do.jpg

Boodschappen: de een doet dagelijks een rondje supermarkt, de ander vindt één keer in de week vaak genoeg. Hoe geregeld je ook die kant op gaat, met deze tips sla je altijd slim in bij de grootgrutter.

Teun van de Keuken, journalist, columnist en programmamaker van onder andere De keuringsdienst van waarde en De monitor, heeft onlangs De supermarktsurvivalgids uitgebracht. In het boek – de titel zegt het al – vind je tips om een bezoekje aan de supermarkt te ‘overleven’. Oftewel advies over hoe je niet in alle trucs en verleidingen trapt die de gemiddelde supermarkt ons aanbiedt.

Melle Runderkamp en Simon Hendriksen, alias De Betrouwbare Mannetjes (de twee schrijven wekelijks een column voor het opiniekatern Vonk van de Volkskrant), namen de proef op de som en togen met Van de Keuken naar de supermarkt. Wij delen een aantal van de tips die ‘de mannetjes’ samen met hem uittestten.

  1. Maak van te voren een boodschappenlijstje en houd je daar ook aan. Zo kom je niet in de verleiding extra dingen te kopen en daardoor extra kosten te maken. “Wat muggenspray is voor de tropen, is het boodschappenlijstje voor de supermarkt. Anders koop je alleen maar dingen die je niet nodig hebt,” licht Van de Keuken toe.
  2. Gebruik een zelfscanner, daardoor doe je snel boodschappen én houd je goed overzicht van je uitgaven. “Soms pak ik zo’n zelfscanner en ga als een malle door de supermarkt,” aldus Van de Keuken.
  3. Teun gebruikt voor het boodschappen doen altijd ‘zo’n handige tas van Marqt’ (de biologische supermarktketen). “Die draai ik binnenstebuiten, zodat niemand ziet dat ik met een Marqt-tas loop. Daarna zet ik alle prikkels uit. Ik heb een koptelefoon op met mijn eigen muziek.” Neem dus een handige boodschappentas mee en laat je niet verleiden om extra aankopen te doen door eventuele reclameboodschappen die te horen zijn via het audiosysteem van de supermarkt. Zet bijvoorbeeld een koptelefoon op en focus je op je boodschappenlijstje.
  4. Gebruik een boodschappenmandje in plaats van een karretje. Een karretje ziet er al snel leeg uit, en dan ben je toch geneigd er wat extra in te gooien. Neem liever een mandje, zegt Teun: “Dan voel je tenminste dat je kosten maakt.”
  5. Kijk goed naar de etiketten. Als je brood gaat kopen, let er dan op of er volkorentarwemeel in het brood zit. Dan weet je dat je volkorenbrood koopt. “Anders is het gewoon witbrood dat is bijgekleurd,” aldus Teun. En witbrood is lekker, maar bevat minder voedingsstoffen, levert geen gezondheidsvoordeel op en staat daarom niet in de Schijf van Vijf van het Voedingscentrum.
  6. En koop je bijvoorbeeld tostiham, kijk dan hoeveel procent varkensvlees er echt in zit. “Soms kan zo’n product namelijk meer dan een kwart deel aan water bevatten. Dan krijg je dus letterlijk een natte tosti,” legt Van de Keuken uit. Hij is ooit op ham-inspuitles geweest. “Wist je dat ze een ham ongeveer twee keer zo groot kunnen maken? Spuiten ze hem helemaal vol met water. En dan stoppen ze er allemaal bindmiddel in. Zie je niks van. Vervolgens voegen ze er een kunstmatige hamsmaak aan toe, die veel te veel naar ham smaakt. Echte ham smaakt veel minder naar ham.”
  7. Koop geen glimmende citroenen als ze niet biologisch zijn. De kans is groot dat de citroen is voorzien van een waslaag om ‘m mooi te laten glimmen.

Tips voor de houdbaarheid

Tot zover de nuttige tips van Van de Keuken, die zijn boodschappen trouwens eigenlijk liever bij bakkers, slagers en groenteboeren doet. Wil je de producten die je net met gezond verstand en een kritische blik hebt aangeschaft langer goed houden? Let dan op de temperatuur én de indeling van je koelkast. Lees hier hoe je dat het best kunt doen.

Heb jij ook nog goede tips bij het boodschappen doen? Laat het ons weten op Facebook.

Bronnen | volkskrant.nl, Voedingscentrum, Keuringdienst van waarde
Foto | iStock

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Ook interessant