Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Tips & Tricks

Handig: met dit simpele trucje weet je of een mossel slecht is

slechte-mossel-herkennen.jpg

Het mosselseizoen is weer in volle gang. Hartstikke lekker, tenzij je een slechte mossel te pakken hebt. En laat die ene verkeerde mossel in de pan nou direct de hele pret kunnen verpesten. Het is dus belangrijk om je mosselen te controleren, voordat je ze in de pan gooit. En een slechte mossel herkennen hoeft niet moeilijk te zijn, daar is namelijk een heel simpel trucje voor. 

We leggen het je uit. 

Een slechte mossel herkennen 

Laten we met de simpelste tip beginnen: stinkt een mossel, dan is ‘ie bedorven. Heb je geen trucje voor nodig, alleen je neus. Een mossel hoort naar de zee te ruiken. Als ‘ie stinkt is ‘ie dood en kan je mossel de prullenbak in. Maar dat is nog niet alles. Als je mosselen hebt gekocht, let dan op of ze open blijven staan. Dat controleer je door ze onder de koude kraan te houden. Sluiten ze als ze nat worden? Dan zijn ze goed. Blijft er een mossel open staan? Dan kun je ‘m beter weggooien. Staat een mossel wagenwijd open? Dan hoef je ‘m eigenlijk al niet meer onder de kraan te houden, maar kan ‘ie direct weg. 

Let wel op: tegenwoordig zijn de meeste mosselen vacuüm verpakt, waardoor ze zich al snel een klein beetje openen. Daarnaast kunnen ze hier ook iets slomer van worden, dus wacht even nadat ze onder de koude kraan zijn geweest of ze zich langzaam toch sluiten. 

Het trucje

Denk je een slechte mossel te herkennen maar twijfel je nog? Duw dan op de mossel of geef ‘m een flinke tik tegen het aanrecht. Als de mossel binnen enkele tellen sluit, dan mag ‘ie in de pan. Blijft ‘ie nog steeds open staan? Dan kun je de mossel beter weggooien. Het is normaal als je per pak ongeveer 5 tot 6 mosselen moet weggooien. Blijven er veel meer openstaan? Dan zijn je mosselen waarschijnlijk al niet meer zo vers.

Lees ook: Dit zijn de verrassende gezondheidsvoordelen van mosselen

Mosselen met beschadigde schelp

Heb je mosselen in je pak zitten waarvan de schelp al beschadigd is? Die kun je het beste direct weggooien. Het kan zijn dat de mossel dan bacteriën bevat waarvan je ziek kunt worden

Bron | Libelle Lekker
Beeld | Getty Images

Voice Algemeen

Wil jij meer van dit soort handige tips en lifehacks, zónder dat je ernaar hoeft te zoeken? Krijg ze dan nu dagelijks te horen van Margriet! Via de Google Assistent op je telefoon of tablet, óf je Google Home, kun je heel makkelijk met Margriet praten en dagelijks de slimste en handigste tips krijgen. Klik hier om direct de tip van vandaag te beluisteren. Meer uitleg nodig? Klik dan hier

Ook interessant