Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Tips & Tricks

Ineens een slakkenspoor op je vloer of muur? Hier komt ‘ie vandaan (en tips om er weer van af te komen)

slakkenspoor.jpg

Ontwaak je ’s ochtends fris, fruitig en uitgerust, zie je opeens een slakkenspoor in je huis. Een grote nachtmerrie voor velen. Maar hoe komen die slijmsporen (en dus ook de slakken) opeens binnen?

En belangrijker nog: wat kun je ertegen doen?

Slakkenspoor in huis

De slijmspoortjes zijn meestal afkomstig van naaktslakken – die beestjes zonder een huisje op hun rug. Overdag hebben ze een eigen schuilplaats, bijvoorbeeld onder stenen of boomstammen. Maar ’s nachts gaan de glibberige diertjes op zoek naar voedsel. Ook in jouw huis. Dat slakkenspoor dat ze in huis achterlaten is voor hen een handig middeltje om het vaste en veilige plekje in de buitenlucht weer eenvoudig terug te kunnen vinden. Slim natuurlijk, maar liever niet bij jou thuis.

Kiertjes en spleetjes

Voor als je nu denkt: ‘ik sluit vanavond alle ramen en deuren extra goed’, hebben we slecht nieuws. Naaktslakken kunnen zich bizar klein maken, waardoor ze dus door de kleinste kiertjes en spleetjes je huis binnen kunnen glijden. Je moet dus met grover geschut komen als je de diertjes buiten de deur wilt houden.

Lees ook: Slakkenplaag? Zó zorg je ervoor dat je planten heel blijven

Vochtige plekken

Slakken houden van vocht. In huis zul je ze dus vaak in de badkamer of kelder tegenkomen. Maar niet alleen tijdens de natte zomers, ook met een zachte winter (waar we nu mee te maken hebben) laten de diertjes zich zien. Het is dus goed om als eerste de luchtvochtigheid van je huis te controleren. Ventileer of plaats vochtvreters. Ook lekkende kranen nakijken kan helpen.

Omdat naaktslakken dus overal naar binnen kunnen kruipen is het ook goed om je huis op kleine gaatjes te controleren. Kit alle naadjes goed dicht waarvan je denkt dat er wel eens een glibberig beestje doorheen zou kunnen komen. Is een naaktslak je voor geweest, volg dan het slijmspoor en je komt vanzelf bij het geheimzinnige kiertje uit.

Etenswaren

Helpt dit nog niet om de slakken buiten te houden, dan zijn er nog een paar tips over die je huis niet meer aantrekkelijk zouden moeten maken voor naaktslakken. Naast vocht zijn slakken ook gek op eten. Zorg dus dat er geen lekkere slakkenhapjes te vinden zijn. De slijmerige diertjes eten graag planten, etensrestjes en zelfs kattenbrokken. Nog even opruimen dus voordat je je bed in stapt.

Maar stop niet al het eten en drinken weg. Slakken houden van bier. Niet omdat er alchohol in zit, maar omdat er gisten aanwezig zijn. Ze komen maar al te graag op een kommetje met bier af. Zijn ze eenmaal in het bakje gekropen, leeg het dan gelijk in de tuin. Ook kun je de naaktslakken lokken met een lekkere fruitschil. Handig, want hierop kun je ze ook makkelijk buiten de deur zetten.

Natuurlijk kent iedereen ook de tip om zout op slakken te strooien. Maar dit is niet de meest diervriendelijke manier van bestrijden. Pak er daarom liever gedroogd zeewier bij. Stop de groene stukjes in de kiertjes en hoekjes waar slakken doorheen kunnen kruipen en de naaktslakken zullen buiten blijven. In zeewier zit namelijk ook zout, waardoor een slak nooit vrijwillig zou proberen om langs een stukje zeewier te kruipen.

Bron | RTL Nieuws, Centraal Beheer
Beeld | Getty