Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Tips & Tricks

5x met deze tips houd je je slaapkamer lekker fris

5x-met-deze-tips-kun-je-je-slaapkamer-lekker-schoon-houden.jpg

In onze slaapkamer brengen we veel tijd door. Omdat je slaapkamer vaak een bron van bacteriën, allergenen, huisstofmijt en andere viezigheid is, is het belangrijk om ‘m goed schoon te houden. En je wilt ’s avonds het liefst weer in een fris bed kruipen, toch?

Met deze tips kun je je slaapkamer makkelijk schoon houden. 

Bed verschonen 

Wist je dat je per nacht ongeveer een kwart tot soms maar liefst twee liter vocht verliest? Dat realiseer je je misschien niet altijd. Verschoon je beddengoed dus zeker een keer per week. Door het op 60 graden te wassen raak je alle bacteriën en het zweet kwijt.

Slaapkamer luchten

De vaste routine om elke ochtend netjes je bed weer op te maken, is natuurlijk goed. Maar voor het schoon houden van je slaapkamer is het beter om je bed in de ochtend te laten luchten. Laat je dekbed een paar uur opengeslagen liggen en zet het raam een paar uurtjes open. Hierdoor lucht niet alleen je kamer, maar ook je bed goed door. Dat houdt het langer fris. Als je last hebt van nare geurtjes in de slaapkamer kun je op je nachtkastje een schaaltje met citroen en kruidnagel neerzetten. Deze nemen vervelende luchtjes op, zodat je slaapkamer ook langer fris ruikt.

Dekbed wassen met tennisballen

Af en toe je dekbed over het balkon of uit het raam hangen om deze te luchten is helaas niet voldoende om ‘m fris te houden. Je volledige dekbed kun je het best twee keer per jaar wassen. Dit kan vaak in je eigen wasmachine, als je trommel groot genoeg is. Was ‘m op minimaal 60 graden om alle bacteriën te doden. Controleer voor de zekerheid wel eerst het waslabel. Je kunt je dekbed daarna in de droger doen. Heb je een donzen dekbed? Stop in de droger dan een paar tennisballen om ‘m goed op te schudden. Is je trommel te klein, of durf je het toch niet aan? Dan kun je je dekbed ook naar een wasserij brengen of professioneel laten reinigen. 

Lees ook: 7 tips om je slaapkamer opgeruimd en netjes te houden

Hoofdkussen wassen of invriezen

Hetzelfde geldt ook voor je hoofdkussen. Je zal er waarschijnlijk niet snel aan denken om je kussen in de wasmachine te gooien, maar ook dit is een bron van bacteriën en schimmels. Zo kan een ongewassen hoofdkussen wel zestien verschillende soorten schimmel bevatten. Gooi ‘m daarom een keer in de twee maanden in de wasmachine. Als je kussen uit de wasmachine komt, kun je ‘m het beste regelmatig opschudden en omkeren, zodat er geen muffe waterlucht intrekt. Controleer ook hier eerst of jouw kussen wel in de wasmachine kan. Daarnaast kun je je kussen ook een paar uur in de vriezer leggen (als dat past natuurlijk). Ook hiermee dood je de bacteriën en mijten. Het is misschien een karwei, maar je kussen wordt met deze tips niet alleen schoon, maar gaat ook langer mee.

Matras schoonhouden

Je matras schoonmaken is waarschijnlijk echt zo’n klusje waar je niet vaak de tijd voor vrij maakt. Maar het is toch goed om je er een keer aan te wagen, zeker als je bedenkt dat ook deze vol huisstofmijt, bacteriën, zweet en schimmel kan zitten. Je kunt je matras het beste schoonmaken met een stofzuiger. Daarvoor bestaat zelfs een handig extra opzetstuk. Daarnaast kun je soda of speciale matrasreiniger gebruiken om vlekken uit je matras te krijgen. En mocht je het nog niet hebben: een matrasbeschermer is een ideale uitkomst, zodat je dit klusje iets minder vaak hoeft te doen. En die kan dan weer wel makkelijk in de wasmachine. Om je matras extra lang mee te laten gaan kun je ‘m ook eens in de zoveel tijd omdraaien om niet altijd dezelfde plekken te belasten. 

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | Flair, Eigen Huis en Tuin, Ze.nl
Beeld | iStock

Ook interessant