Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Tips & Tricks

Persen maar (of toch niet): zo maak je sinaasappelsap zónder pers

sinaasappelsap-maken-zonder-pers-zo-doe-je-dat.jpg

Heerlijk om de dag te beginnen met een glaasje verse jus. Maar wat nou als je geen pers in huis hebt? Ook dan kun je nog steeds genieten van een vers glas boordevol vitamines. Met deze hacks kun je voortaan verse sinaasappelsap maken zonder pers. 

En nee, je hoeft de sinaasappels gelukkig niét handmatig eindeloos uit te knijpen voor een paar druppeltjes verse jus. 

Sinaasappelsap maken zonder pers

Het trucje is heel simpel. Alles wat je nodig hebt is een glas met een hoekige onderkant en een schaal of kom. Zet je glas ondersteboven in het midden van de schaal. De scherpe hoekige randen van het glas dienen als de pers en de schaal als opvangbak voor je sinaasappelsap. Halveer je sinaasappels en druk deze tegen de hoekige randen, zoals je dit normaal op de scherpe punt van een pers zou doen. 

Plastic flessen voor minder pulp 

Heb je nog wat lege plastic flessen over? Ook hiermee kun je een sinaasappelpers nabootsen. Zeker als je geen fan bent van al dat vruchtvlees, kun je dat met dit systeem goed filteren. Dit heb je nodig:

  • 1,5 liter frisdrankfles
  • 0,25 liter frisdrankfles met hobbels aan de onderkant
  • Een glas
  • Twee satéprikkers

Deze zelfgemaakte sinaasappelpers vergt iets meer knutselwerk. Hiervoor moet je namelijk eerst de grote petfles doormidden snijden. Zet deze zonder dop ondersteboven op het lege glas en zet vervolgens het kleinere flesje hier zonder dop in. Prik de satéprikkers door de twee flessen, ongeveer vijf centimeter uit elkaar, zodat de kleine fles goed in de grotere fles blijft zitten. Vervolgens kun je gaan persen. Het kleinere frisdrankflesje met een hobbelige onderkant vormt hierbij de pers en de grote fles vangt het sinaasappelsap op. Doordat de opening naar het glas smaller is dan bij de techniek met het glas en de schaal krijg je een vers sapje met een stuk minder vruchtvlees.  

Lees ook: Maar liefst tien redenen waarom een sinaasappel zo gezond is

Sinaasappels in de magnetron

Wil je zowel bij deze technieken als bij een normale pers nog meer sap uit je sinaasappel halen? Stop de sinaasappels dan 10 tot 20 seconden in de magnetron voor je ze perst. Laat ze heel eventjes afkoelen en snijd ze daarna doormidden. Door de warmte wordt de binnenkant van de vrucht soepeler en laat het vruchtvlees het sap makkelijker los. Zo haal je alles uit je sinaasappels, en het scheelt je óók een hoop spierkracht. 

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.  

Bron | 24Kitchen, Kookfans, Women’s Health
Beeld | iStock

Voice Algemeen

Wil jij meer van dit soort handige tips en lifehacks, zónder dat je ernaar hoeft te zoeken? Krijg ze dan nu dagelijks te horen van Margriet! Via de Google Assistent op je telefoon of tablet, óf je Google Home, kun je heel makkelijk met Margriet praten en dagelijks de slimste en handigste tips krijgen. Klik hier om direct de tip van vandaag te beluisteren. Meer uitleg nodig? Klik dan hier

Ook interessant