Tips & Tricks

Niet alleen om te bakken: 5x deze dingen kun je schoonmaken met olijfolie

niet-alleen-om-te-bakken-5x-deze-dingen-kun-je-schoonmaken-met-olijfolie.jpg

We zijn al dol op olijfolie in de keuken, maar er is een éxtra reden waarom je dit altijd in huis zou moeten hebben. Je kunt olijfolie namelijk ook heel goed gebruiken bij het schoonmaken en poetsen van allerlei materialen.

Dit tover je allemaal weer om tot nieuw met een scheutje olijfolie.

Hout schoonmaken met olijfolie

Van een houten kast tot stoelpoten, hout kan nogal eens dof uitslaan tijdens het schoonmaken. Maar niet getreurd, met een beetje olijfolie tover je al het hout weer tot nieuw én verwijder je de viezigheid. Dit doe je door wat citroensap of azijn met een beetje olijfolie te mengen. Ongeveer een kopje azijn of citroensap en twee kopjes olijfolie. Doop een zachte doek in dit mengsel en verwijder hiermee het vuil terwijl het hout door de olijfolie niet uitdroogt en blijft glanzen.

Leer schoonmaken

Heb je kleine krasjes op je leren stoelen of zijn ze in hun kleur vervaagd? Gebruik dan een zacht doekje met een beetje olijfolie en smeer je leren stoelen of andere leren materialen zoals je tas of schoenen hiermee in. Zo verdwijnen de lichte krassen en glanst het leer weer als vroeger.  

Zilver oppoetsen

Je kunt met een beetje olijfolie ook je zilverwerk in huis schoonmaken. Dit zorgt niet alleen voor een glanzend laagje, maar het beschermt je zilver ook. Zo beschadigt dit voortaan minder snel en hoef je het dus minder vaak schoon te poetsen. 

Lees ook: Van het keukenkastje naar de badkamer: de voordelen van olijfolie voor je huid

Roestvrijstaal schoonmaken

Ook materiaal van roestvrijstaal boen je makkelijk weer schoon met een beetje olijfolie. Gebruik hiervoor ook eerst een beetje azijn tegen het vuil en wrijf dit vervolgens na met een keukenpapiertje en wat olijfolie. Ook hier geldt dat dit je roestvrijstaal niet alleen schoonmaakt, maar het er ook van gaat glanzen.

Gietijzer schrobben

Heb je een aangekoekte gietijzeren pan? Pas dan op met normaal afwasmiddel. Dit kan de beschermende laag van de pan aantasten. Je kunt dit beter schoonmaken met een beetje olijfolie en wat grof zout. De olijfolie zorgt voor een natuurlijke antiaanbaklaag, terwijl het zout de hardnekkige etensresten verwijdert. Hoe vaker je je pannen op deze manier schoonmaakt, hoe fijner ze bakken. Sla die extra fles olijfolie voortaan maar in voor al je poets- en schoonmaakwerk. 

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.  

Bron | The Kitchn
Beeld | iStock

Voice Algemeen

Wil jij meer van dit soort handige tips en lifehacks, zónder dat je ernaar hoeft te zoeken? Krijg ze dan nu dagelijks te horen van Margriet! Via de Google Assistent op je telefoon of tablet, óf je Google Home, kun je heel makkelijk met Margriet praten en dagelijks de slimste en handigste tips krijgen. Klik hier om direct de tip van vandaag te beluisteren. Meer uitleg nodig? Klik dan hier

Ook interessant