Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Tips & Tricks

Waarom je je schoenen beter niet in de wasmachine kunt doen

schoenen-in-de-wasmachine-dit-is-waarom-je-dat-beter-niet-kunt-doen.jpg

Zijn je schoenen vies geworden of hangt er een vervelend luchtje omheen? Dan kan de verleiding groot zijn om ze een rondje mee te laten draaien in de wasmachine. Toch is dit echt geen goed idee. Niet alleen voor de levensduur van je schoenen, maar ook voor die van de wasmachine kun je ze beter niet in de trommel gooien. 

En als de wasmachine geen optie meer is, kun je je schoenen gelukkig op deze manieren ook nog schoon krijgen. 

Stop je schoenen nooit in de wasmachine

Dat je suède of leren schoenen niet in de wasmachine moet gooien, dat is waarschijnlijk geen nieuwe informatie. Toch kun je ook canvas, katoenen of kunststof schoenen voortaan beter niet meer in de was doen. Het lijkt zo handig, maar je kunt het materiaal van je schoen beschadigen. Daarnaast kan de lijm loslaten, waardoor onder andere je schoenzolen los kunnen komen. Daarnaast kunnen je schoenen krimpen of kromtrekken en de kleuren vervagen of uitlopen. Ook de wasmachine zelf wordt er niet heel blij van. Je schoenveters kunnen bijvoorbeeld vast komen te zitten en de harde materialen van je schoen kunnen de wasmachinetrommel beschadigen of je machine zelfs kapot maken. 

Lees ook: Met déze tips en middeltjes is een stinkende wasmachine verleden tijd

Schoenen schoonmaken 

Je kunt je schoenen het beste met de hand schoonmaken. Het is natuurlijk een intensiever klusje dan een wasbeurt in de wasmachine, maar je schoenen gaan wel een stuk langer mee. Veeg eerst met wat keukenpapier of een vochtig doekje het ergste vuil van je schoenen. Haal de veters uit je schoenen en laat deze in een kommetje met wat warm water en waspoeder weken. Meng vervolgens een beetje afwasmiddel met wat warm water en gebruik een oude tandenborstel om je schoenen schoon te poetsen. Ook bij een handwasje moet je uitkijken met water, want te veel heet water kan ook hier de lijm aantasten. Dep je schoenen na het poetsen met een keukenpapiertje zo veel mogelijk droog en laat ze daarna aan de lucht verder opdrogen. 

Toch in de wasmachine? Wees voorzichtig

Het is dus af te raden om je schoenen in de wasmachine te gooien als je er zo lang mogelijk plezier van wilt houden. Kun je het toch niet laten? Dan kun je het beste eerst het grove vuil, bijvoorbeeld modder en zand, wegborstelen. Haal daarna de veters en losse zolen uit je schoenen en was deze apart. Stop vervolgens je schoenen in een oude kussensloop en maak deze voor een gedeelte dicht, zodat je schoenen er niet uit kunnen vallen. Gebruik een vloeibaar wasmiddel in plaats van poeder, dat kan namelijk achterblijven in je schoenen, en gebruik geen wasverzachter. Dat is funest voor de lijm in je schoenen. Was je schoenen op een lage temperatuur en op een fijn wasprogramma zonder centrifugeerstand. Laat je schoenen vervolgens één tot twee dagen goed opdrogen. Doe dit niet in de buurt van een verwarming of direct zonlicht.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.  

Bron | Shoefresh, The Spruce
Beeld | iStock

Voice Algemeen

Wil jij meer van dit soort handige tips en lifehacks, zónder dat je ernaar hoeft te zoeken? Krijg ze dan nu dagelijks te horen van Margriet! Via de Google Assistent op je telefoon of tablet, óf je Google Home, kun je heel makkelijk met Margriet praten en dagelijks de slimste en handigste tips krijgen. Klik hier om direct de tip van vandaag te beluisteren. Meer uitleg nodig? Klik dan hier

Ook interessant