Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Tips & Tricks

Mogen de tuinkussens weer naar buiten? Zo verwijder je eventuele schimmelvlekken

schimmelvlekken-uit-tuinkussens.jpg

Het zonnetje laat zich weer flink zien dit weekend. Hoogste tijd om daar in eigen tuin of op het balkon van te genieten. Wil je vol goede zin de tuinkussens erbij pakken en blijkt dat ze zijn gaan schimmelen? Dat lijkt misschien hardnekkig, maar gelukkig hoef je ze niet te vervangen. Er is namelijk nog een laatste redmiddel om de weer- of schimmelvlekken uit de tuinkussens te krijgen. 

Zelfs de kussens zonder losse kussensloop krijg je weer schoon.

Schimmelvlekken uit de tuinkussens krijgen 

Hoe goed je de tuinkussens ook opbergt, aan weer- of schimmelvlekken lijk je haast niet te ontkomen. Maar gelukkig is de oplossing redelijk simpel. Hebben je tuinkussens een rits? Dan hoeven de kussenslopen slechts een nachtje in een sopje van een inweekmiddel, bijvoorbeeld Biotex, en warm water te weken. Gooi ze daarna in de wasmachine. Was ze op dertig graden, en je tuinkussens zijn weer als nieuw. Controleer wel eerst altijd het wasvoorschrift van de kussens voor het juiste programma. En let op: stop de slopen niet in de droger – dan kunnen ze krimpen – waardoor de kussens er niet meer in passen.

Hardnekkige vlekken 

Gaan de schimmelvlekken er na een nachtje weken en de wasmachine nog steeds niet uit? Maak dan een mengsel van 1 liter karnemelk, 1 eetlepel azijn, 6 eetlepels zout en 1 eetlepel waterstofperoxide. Laat de slopen een nachtje in dit mengsel weken en was ze vervolgens in de wasmachine. Probeer eerst op een klein niet zichtbaar stukje sloop uit of de stof tegen het mengsel kan.  

Lees ook: Maak je tuin voorjaarsklaar: deze 6 tuinklusjes kun je in april doen

Schoonmaken zonder rits 

Heb jij tuinkussens -met schimmelvlekken- zonder rits? Ook daarvoor is een oplossing. Maak dan een papje van het inweekmiddel, in plaats van het te verdunnen met water. Smeer het papje op de vlekken en leg vervolgens een natte handdoek over de kussens heen. Laat het papje goed intrekken. Controleer na een tijdje of de schimmel begint te verdwijnen. Neem in dat geval de tuinkussens met een vochtige, schone doek af en laat ze goed opdrogen. Pas tijdens het drogen wel op met felle zon. Als je de natte kussens hier te lang in legt, kunnen ze mogelijk verkleuren.

Bron | Gelderlander, Tante Kaat, Kees Smit
Beeld | Getty Images

Margriet Extra: Groen & Duurzaam ligt in de winkel! In deze special lees je alles over de laatste tuintrends (speciaal voor mensen zonder groene vingers), kun je buitenkijken bij een B&B met brocante tuin, vind je een uitneembaar boekje over groen, en nog véél meer. Haal het nummer snel in huis of bestel ‘m online zonder verzendkosten.

Ook interessant