Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Tips & Tricks

Saus te dun? Met deze makkelijke tips kun je ‘m dikker maken

saus-dikker-maken-gebruik-deze-vijf-tips.jpg

Heb je het recept stap voor stap gevolgd, maar blijft het bij jou bij een dun waterig sausje? Geen paniek. Zelfs als eindeloos laten pruttelen geen zoden aan de dijk zet, zijn er nog een paar oplossingen om je saus dikker te maken. 

Saus dikker maken 

Om je saus dikker te maken kun je ‘m dus in eerste instantie iets langer op het vuur laten staan, zodat het vocht verdampt en je saus vanzelf minder dun wordt. Maar mocht je hier geen geduld voor hebben, of als dat ook weinig uithaalt, is het tijd voor het redmiddel: maizena. Gooi er uit frustratie niet direct een scheut maizena doorheen, maar vul een apart kommetje met een beetje maizena en voeg hier een scheutje van je saus aan toe. Roer dit tot een gladde mix en voeg dit vervolgens weer aan de rest van je saus toe. Zo voorkom je klontjes en maak je de saus dikker.

Bloem

Geen maizena in huis? Ook bloem is een redder in nood. Net als bij maizena is het belangrijk om de bloem niet direct aan je saus toe te voegen, omdat er dan klontjes ontstaan. Je kunt het beste een beetje bloem mengen met dezelfde hoeveelheid boter, bijvoorbeeld 20 gram bloem en 20 gram boter. Dit mix je eerst door elkaar en voeg je vervolgens aan je saus toe om ‘m dikker te maken. Heb je allesbinder in huis? Dit kun je direct aan je saus toevoegen, maar ook hierbij is het wel belangrijk om goed te roeren en het geheel nog even door te koken. 

Lees ook: Nergens meer bloem te vinden? Déze alternatieven werken net zo goed

Eigeel 

Om je saus nog dikker te maken kun je ook eigeel gebruiken. Splits hiervoor een ei en voeg een scheutje saus aan je eigeel toe. Roer dit tot een glad mengsel en voeg dit vervolgens weer aan de rest van je saus toe. 

Aardappel

Ook zetmeel doet wonderen voor je saus als je ‘m dikker wil maken. Voeg een beetje aardappelpuree toe aan de te dunne saus. Deze truc werkt ook goed voor gebonden soep. Mocht je geen aardappelpuree bij de hand hebben, en één aardappel pureren iets te veel van het goede vinden, dan kun je ook een zakje om aardappelpuree mee te maken gebruiken om een dikkere saus te krijgen. 

Crème fraîche

De laatste optie om je saus iets dikker te maken is crème fraîche. Let wel op: dit kan de smaak en structuur iets veranderen, omdat het je saus niet alleen dikker, maar ook romiger maakt. Kies hier dus alleen voor als dit goed bij de rest van het gerecht past en als je een iets romigere saus niet erg vindt. 

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.     

Bron | Santé
Beeld | Getty Images

Voice Algemeen

Wil jij meer van dit soort handige tips en lifehacks, zónder dat je ernaar hoeft te zoeken? Krijg ze dan nu dagelijks te horen van Margriet! Via de Google Assistent op je telefoon of tablet, óf je Google Home, kun je heel makkelijk met Margriet praten en dagelijks de slimste en handigste tips krijgen. Klik hier om direct de tip van vandaag te beluisteren. Meer uitleg nodig? Klik dan hier

Ook interessant