Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Tips & Tricks

Zo lang kun je rijst bewaren en zo warm je het veilig opnieuw op

rijst-bewaren-zo-lang-kan-dat-en-zo-warm-je-het-veilig-weer-op.jpg

We zullen vast niet de enige zijn die bij het maken van rijstgerechten nog weleens uitschieten en voor een heel weeshuis koken. Heb je een restje over? Dan is dit de beste manier waarop je rijst kunt bewaren en hoe je het veilig opnieuw opwarmt. 

Zo lang kun je rijst bewaren zonder kans om een voedselvergiftiging op te lopen. 

Rijst bewaren 

Wanneer je te veel rijst hebt gekookt, kun je dit in de koelkast of vriezer bewaren. Hierbij is het belangrijk dat je je restje altijd eerst laat afkoelen. Zorg wel dat je dit niet langer dan twee uur buiten de koelkast laat staan. Anders loop je kans op de Baccillus Cereur-bacterie, die van nature in rijst voorkomt. Deze kan een voedselvergiftiging veroorzaken door de gifstoffen die de bacterie aanmaakt.

Wanneer je je rijst laat afkoelen kun je deze in de koelkast op 4 tot 7 graden maximaal twee dagen bewaren en in de vriezer op -18 graden tot wel drie maanden. Zorg wel dat je dit in een luchtdicht, goed afgesloten bakje doet. Dit geldt voor allerlei soorten rijst zoals witte rijst, notenrijst en meergranenrijst. 

Onbereide rijst bewaren 

Heb je een pak onbereide rijst? Dit kun je langer dan een jaar in je keukenkastje bewaren als het nog ongeopend is. Bewaar dit het liefst op een koele en droge plek. Is je pak wel open? Dan kun je dit in principe ook langer dan een jaar bewaren, maar ruik, kijk en proef dan wel goed. Wanneer er vocht of warmte bij je rijst komt, kan het eerder bederven of aangetast worden door insecten. Ruikt je rijst muf? Gooi het dan weg.

Lees ook: 7 lekkere dingen die je met restjes rijst kunt maken

Rijst opwarmen

Wanneer je je rijst op de juiste manier hebt laten afkoelen en in de koelkast of vriezer bewaart, is het gevaar voor een voedselvergiftiging door de Baccillus Cereur-bacterie nog niet helemaal geweken. Het is belangrijk om je restje rijst eerst goed te verhitten als je het wil eten. Daarnaast kun je je rijst ook maar één keer opnieuw opwarmen, anders ontwikkelt de bacterie zich door. Pas daarom goed op als je rijst van een afhaalrestaurant opnieuw opwarmt, omdat je niet weet of dit al eerder is gebeurd. Wanneer je rijst opnieuw wil opwarmen kan dit op de drie onderstaande manieren:

In de magnetron 

De makkelijkste en snelste manier om rijst op te warmen is door het in de magnetron te doen. Verwarm je rijst in ongeveer twee minuten op de hoogste stand. Je kunt het beste wat bouillon, olie, boter of water aan de rijst toevoegen om het meer smaak te geven. Stop je magnetron na de eerste minuut om het geheel goed door te roeren en verwarm de rijst daarna nog één minuut. Je kunt zelfs een vochtig keukenpapiertje op je rijst leggen om te zorgen dat het minder uitdroogt. 

Rijst roerbakken 

In een pan of wok op hoog vuur kun je je restje rijst in drie minuten opwarmen. Je kunt hier ook wat extra kruiden of ingrediënten aan toevoegen om je kliekje nieuw leven in te blazen. Wil je krokante rijst? Dan moet je de rijst ongeveer tien minuten roerbakken.

Stomen 

Je kunt je overgebleven rijst ook stomen. Bijvoorbeeld met een stoommandje of door de rijst in een zeef boven een pan met heet water te hangen. Hiervoor kun je de zeef met rijst het best afdekken met een bord. Zorg dat de rijst in de zeef het water niet aanraakt en roer het regelmatig door tegen klontjes. 

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief

Bron | Het Voedingscentrum, MAX Vandaag, Lassi
Beeld | iStock

Voice Algemeen

Wil jij meer van dit soort handige tips en lifehacks, zónder dat je ernaar hoeft te zoeken? Krijg ze dan nu dagelijks te horen van Margriet! Via de Google Assistent op je telefoon of tablet, óf je Google Home, kun je heel makkelijk met Margriet praten en dagelijks de slimste en handigste tips krijgen. Klik hier om direct de tip van vandaag te beluisteren. Meer uitleg nodig? Klik dan hier

Ook interessant