Tips & Tricks

Van invriezen tot pocheren: dit kun je doen als je wijn over hebt

van-invriezen-tot-pocheren-dit-kun-je-doen-als-je-een-restje-wijn-over-hebt.jpg

Een lekker flesje wijn opengetrokken, maar krijg je ‘m niet helemaal op? Dan kun je de fles met het laatste restje weer terug in de koelkast leggen, maar vroeg of laat is de wijn niet meer lekker. Weggooien is natuurlijk zonde. Maar wat kun je dan nog met dat restje wijn doen?

Zo haal je voortaan echt álles uit die fles.

Wijn in de koelkast bewaren

Hoe lang je een geopende wijn precies in de koelkast kunt bewaren, hangt af van de wijnsoort. Witte wijn en rosé zijn meestal vier dagen houdbaar. Een rode wijn met veel tannine zou je ongeveer drie dagen gekoeld kunnen bewaren. Volgens sommige wijnliefhebbers zou je wijn niet moeten koelen, maar je vertraagt hiermee wel het oxidatieproces waardoor de wijn minder snel bederft. Heb je een paar lekkere glazen op en weet je dat je dat restje wijn niet meer op tijd kunt opdrinken? Dan kun je er dit mee doen:

Wijn invriezen 

Je kunt je restje wijn invriezen, ja echt. Het makkelijkste is om de wijn te verdelen over een ijsklontjesvorm. Wijn bevriest op een lagere temperatuur dan water, dus je vriezer moet hiervoor wel op -10°C graden of lager staan. Gelukkig is dit meestal het geval. Als je je ijsklontjesvorm voor andere dingen wil gebruiken, kun je de ingevroren wijnblokjes ook uit de vormpjes halen en ze vervolgens in een hersluitbaar zakje doen. Hierop kun je meteen de verpakkingsdatum vermelden. Je kunt wijn ongeveer drie maanden in de vriezer bewaren. Dit trucje werkt overigens voor zowel rosé, witte, rode als mousserende wijn. 

Bevroren wijn opdrinken

Wijn invriezen is vooral handig als je er later nog mee wilt koken. Wanneer je wijn invriest om het later op te drinken, kun je namelijk van een koude kermis thuiskomen. De wijn verandert door het invriezen namelijk van smaak. Daarnaast loop je als je een hele wijnfles in de vriezer legt het risico dat deze uitzet en ontkurkt of zelfs ontploft. 

Lees ook: Staat de wijn al een tijdje open? Zó kom je erachter of hij nog goed is

Koken met een restje wijn

Je kunt je ingevroren wijnblokjes nog handig gebruiken in verschillende gerechten, bijvoorbeeld bij een risotto, een kipgerecht, voor een dressing of bij een lekkere pastasaus. Vaak heb je in één gerecht maar een scheutje wijn nodig, waardoor de wijnblokjes een ideale uitkomst zijn. Hou in dit geval aan dat tien tot twaalf ijsblokjes ongeveer gelijk staan aan één glas wijn. Je hoeft de blokjes niet eerst te ontdooien, maar je kunt ze meteen aan je gerecht toevoegen. Zo smelt de wijn geleidelijk in de pan. Mocht je er een dressing van willen maken, dan is het natuurlijk wel handig om de wijn eerst te ontdooien om ‘m vloeibaar te maken.

Pocheren

Wil je je restje wijn meteen gebruiken? Je kunt het ook heel goed gebruiken om eten in te pocheren. Je kunt bijvoorbeeld stoofperen of ander fruit in een pannetje met een restje wijn en een paar scheppen suiker laten pocheren. Na ongeveer 15 minuten garen zijn de vruchten gepocheerd en kun je ze warm serveren met bijvoorbeeld een bolletje ijs.

Sangria maken

Van een bodempje wijn kun je natuurlijk niet een hele kan sangria kunnen maken. Maar heb je een fles wijn gekocht die niet helemaal je smaak is? Dan kun je deze wel heel goed tot een sangria verwerken. Voeg wat fruit toe, zoals sinaasappels, appels en citroen, ijsblokjes en eventueel een sterke drank zoals Gran Marnier en je blaast je wijn zo weer nieuw leven in.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.  

Bron | Culy, Invriezen, Gall & Gall
Beeld | iStock

Voice Algemeen

Wil jij meer van dit soort handige tips en lifehacks, zónder dat je ernaar hoeft te zoeken? Krijg ze dan nu dagelijks te horen van Margriet! Via de Google Assistent op je telefoon of tablet, óf je Google Home, kun je heel makkelijk met Margriet praten en dagelijks de slimste en handigste tips krijgen. Klik hier om direct de tip van vandaag te beluisteren. Meer uitleg nodig? Klik dan hier

Ook interessant