Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Tips & Tricks

Cola en meer rare schoonmaaktrucjes die echt werken

woman-in-yellow-rubber-gloves-cleaning-toilet-seat-cover-with-orange-cloth-bathroom-and-toilet-hygiene.jpg

Wat hebben de volgende vier dingen met elkaar gemeen: cola, azijn, baby olie en nagellak? Helemaal niets, zou je zeggen. Fout! Het zijn namelijk allemaal handige middeltjes om je wc mee schoon te maken.

Ze werken niet alleen goed, je kunt er ook nog eens veel geld mee besparen.

Cola tegen roest

In de wc-pot kunnen nog wel eens ringen van roest of kalk ontstaan. Probeer deze eens te behandelen met cola. Gooi een heel blikje cola leeg in de pot, zodat deze volledig gevuld is met de frisdrank. Het zuur van het drankje zorgt ervoor dat het aangekoekte vuil loslaat. Laat het een uurtje intrekken, schrob er daarna overheen met een wc-borstel en trek vervolgens door. Je zult zien dat de ringen zo zijn verdwenen! Simpel, toch?

Witte azijn tegen vlekken

Zitten er hardnekkige vlekken van water of andere (onsmakelijke) dingen in de wc-pot of op de bril? Probeer deze dan te weken in azijn. Dit is net zo effectief als bleek, maar wel een stuk beter voor het milieu, omdat er minder chemische stoffen in zitten. Week wat wc-papier in azijn en leg dit op de plek die je schoon wilt hebben. Laat het de hele nacht zitten, trek ’s-ochtends door en de vlek is als sneeuw voor de zon verdwenen.

Nagellak tegen roest

Waar je cola kunt gebruiken als het al te laat is, kun je nagellak juist gebruiken om roest voor te zijn. Smeer alle metalen delen van je wc in met doorzichtige nagellak, zoals de scharnieren en schroeven. Zo kan er geen water op komen en gaan ze dus niet roesten. Scheelt je later weer een heleboel schrobben.

Babyolie als glansmiddel

Je zal verstelt staan als je ziet hoe goed babyolie werkt als glansmiddel voor chroom en porselein. Doe een paar druppeltjes op een schone doek en smeer hier het oppervlak mee in dat je wilt laten glimmen. Het werkt niet alleen voor je toilet, maar ook voor kranen en douchekoppen. Zo lijken ze na een schoonmaakbeurt éxtra schoon.

Kokend water tegen verstopping

Lijkt je wc verstopt te zijn, maar heb je geen ontstoppingsmiddelen in huis? Probeer het dan eens met kokend water. Breng ongeveer een liter water aan de kook en giet dit voorzichtig in het toilet. Hierdoor wordt het vuil in de leidingen losgeweekt. Als het niet meteen werkt, kun je het een paar keer herhalen totdat je wc wel weer goed doorspoelt.

Bron | Thespruce.com
Beeld | iStock

Lees meer:
Zelf wasverzachter maken? Dat doe je zó

Ook interessant