Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Tips & Tricks

Heeft je quiche altijd een kleffe bodem? Met deze tips voorkom je dat

kleffe-bodem-quiche-voorkomen.jpg

Vol verwachting snijd je jouw prachtig uitziende zelfgebakken quiche aan. Maar al snel blijkt: de onderkant is nog steeds nat en sompig. De vulling is wel gaar en langer doorbakken levert vaak een verbrande bovenkant op. Dus wat moet je dan? We delen een paar tips waarmee je voortaan een kleffe bodem voorkomt en je quiche van boven tot onder krokant bakt. 

Een goede bodem is het halve werk. 

Een quiche met kleffe bodem voorkomen 

Om een kleffe, natte en sompige bodem te voorkomen is allereerst de basis belangrijk. Je kunt voor een quiche kant-en-klaar deeg gebruiken of dit zelf maken. Wat je ook kiest, vooral de bakvorm kan wonderen doen voor een krokante bodem. Kies het liefst een metalen vorm. Deze wordt namelijk goed heet, waardoor je deeg beter krokant wordt. Vet eerst de bakvorm in, maar bestrooi dit niet met bloem. Leg daarna het deeg losjes in de metalen vorm, en rek dit niet uit. Duw alleen de randen met je duim aan, zodat er geen lucht onder het deeg zit. Vergeet niet om het overtollige deeg netjes weg te halen. Dit doe je door met een deegroller over de randen van de vorm te rollen. 

Blind bakken 

Om van een kleffe naar krokante bodem voor je quiche te komen, is het belangrijk om het deeg eerst blind voor te bakken. Dit doe je door een ruim vel bakpapier over het deeg aan te brengen en de vorm vervolgens met steunvulling te vullen. Denk bijvoorbeeld aan rijst, linzen, erwten, droge bonen of speciale bakparels. Zet dit vijftien minuten in een oven op 180 graden. Is de bodem gaar en droog? Zet deze dan nog een paar minuten zonder de steunvulling in de oven. Laat de bodem vervolgens volledig afkoelen. Daarna kan de vulling erin. 

Lees ook: Recept: maaltijdquiche met groene asperges, rauwe ham en gemengde salade

De vulling 

De allergrootste boosdoener voor een kleffe bodem van je quiche is misschien wel de vulling. Groentes die veel vocht loslaten, bijvoorbeeld champignons, kunnen roet in je quiche gooien. Daarom is het belangrijk om de groenten eerst uit te laten lekken voordat je ze aan de vulling toevoegt. Ook kun je eerst een paar eetlepels paneermeel over de bodem van je quiche strooien, zodat dit het overtollige vocht kan absorberen. Als laatste helpt het om de vulling eerst volledig te laten afkoelen, voordat je de quichebodem hiermee vult. 

Uit de vorm 

De laatste tip voor een zo krokant mogelijke korst is om de quiche na het bakken direct uit de vorm te halen en op een rooster te laten afkoelen. Dit helpt het opstijven. Als je ‘m in de vorm laat afkoelen is de kans groot dat de korst en bodem zacht worden. 

Bron | Libelle.be
Beeld | Getty Images

Voice Algemeen

Wil jij meer van dit soort handige tips en lifehacks, zónder dat je ernaar hoeft te zoeken? Krijg ze dan nu dagelijks te horen van Margriet! Via de Google Assistent op je telefoon of tablet, óf je Google Home, kun je heel makkelijk met Margriet praten en dagelijks de slimste en handigste tips krijgen. Klik hier om direct de tip van vandaag te beluisteren. Meer uitleg nodig? Klik dan hier

Ook interessant