Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Tips & Tricks

Dít is wanneer het tijd is om je plastic snijplank weg te gooien

dit-is-wanneer-het-tijd-is-om-je-plastic-snijplank-weg-te-gooien.jpg

Terwijl het nog hartje zomer is, is het najaar alweer in zicht. En dat is de ideale tijd om een grote schoonmaak te houden. Wat kan blijven en wat kun je beter wegdoen of weggeven? Eén ding is zeker: jouw plastic snijplank is waarschijnlijk wel aan vervanging toe.

De reden waarom lees je hieronder.

Plastic snijplank

We hebben ze bijna allemaal in ons keukenkastje staan: de plastic snijplank. Deze plank kent vele voordelen omdat ze vaak goedkoop zijn, in de vaatwasser kunnen en licht van gewicht zijn. Daarnaast heb je er verder ook geen onderhoud aan. Maar zeg eens eerlijk, hoe lang gebruik jij al dezelfde plastic snijplank? En heb je een idee wanneer je deze zou moeten vervangen? Het antwoord is sneller dan je denkt.

Lees ook
Zó kun je voor elke bereiding je tomaten op de beste manier snijden

Na 1 jaar

Het Voedingscentrum zegt dat zolang de snijplank glad is en makkelijk schoon wordt, het in principe een goede snijplank is. Maar na verloop van tijd, als je de snijplank intensief hebt gebruikt en de plank vol groeven zit, kun je beter een nieuwe kopen. Dit is vaak na een jaar. In deze groeven gaan namelijk bacteriën zitten die je lastig weg kunt krijgen.

Volgens het Voedingscentrum is het goed om meerdere planken te gebruiken. Zo wordt er aangeraden er eentje te gebruiken voor rauw vlees, eentje voor vis en eentje voor groenten. Dit is naast het intensieve gebruik ook een handige manier om kruisbesmetting te voorkomen. In restaurants zijn daar dezelfde regels over, per kleur een ingrediëntengroep.

Houten snijplank

Om hygiënische redenen én voor het behoud van je messen kun je het beste een houten snijplank gebruiken. Daarnaast staat een houten snijplank natuurlijk ook veel mooier in je keuken. Het enige nadeel is: ze kunnen niet in de vaatwasser en vergen meer onderhoud dan een plastic snijplank. De houten snijplank gaat wel langer mee als je deze goed onderhoud. Smeer ze regelmatig in met olie en zet ze nooit in de vaatwasser. Glazen snijplanken zijn af te raden omdat je messen eerder bot worden op zulk hard materiaal.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.  

Bron | AD
Beeld | iStock

Ook interessant