Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Tips & Tricks

Planten te veel water gegeven? Met dit handige trucje los je het op

planten-te-veel-water-gegeven.jpg

Ben je iets te enthousiast geweest en heb je je planten te veel water gegeven? Geen paniek, je kunt de verdrinkingsdood voor zijn. Met dít handige trucje neem je binnen een mum van tijd al het overtollige water op. En dat zonder geknoei. 

Het redmiddel komt uit een redelijk onverwachte hoek. 

Planten te veel water gegeven 

Ook als je wel groene vingers hebt kunnen sommige planten het je toch lastig maken. Zo heeft de ene plant het liefst elke dag een scheutje water, wordt de ander het liefst besproeid, en krijgt weer een andere groene vriend het liefst alleen sporadisch een flinke plens. Niet zo gek dus dat je planten af en toe iets te veel water krijgen. Maar dit kan er wel voor zorgen dat de blaadjes geel worden en afsterven of dat je plant last krijgt van wortelrot. Maar geen zorgen, de verdrinkingsdood is nog niet nabij en je hoeft ook niet onhandig met je plant boven de gootsteen te hangen in de hoop dat het overtollige water er zo weer uitstroomt.

De oplossing

De tip? Gebruik een tampon. Deze lifehack komt van een Australische vrouw die op Facebook Empress Eyrie heet. Heb je je planten te veel water gegeven? Stop dan een tampon in de aarde. Binnen een paar uur heeft deze al het overtollige water opgenomen. En mocht je echt flink uitgeschoten zijn, dan kun je er natuurlijk ook een extra tampon bijstoppen. 

Lees ook: Waarom je het water van gekookte eieren voor je planten moet bewaren

Wortels wegsnijden

Is het kwaad al geschied en heb je geen tampon in de buurt? Ook dan zijn je planten nog te redden. Haal in dit geval je plant met wortels en al uit de grond. Zijn de wortels bruin in plaats van wit en zien ze er snotterig uit? Dan heeft je plant wortelrot. Snij in dit geval de bruine wortels weg en laat de witte zitten. Doe dit met een schoon mesje, zodat je de witte gezonde wortels niet infecteert. Laat de wortels vervolgens eerst goed drogen, voordat je de plant terug in de potgrond zet. Voeg daarna aan je plant wat nieuwe grond toe, maar vermijd extra voeding. Dit kunnen de wortels namelijk pas weer opnemen als ze helemaal gezond zijn. 

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.  

Bron | Het Laatste Nieuws, Mama Botanica
Beeld | iStock

Voice Algemeen

Wil jij meer van dit soort handige tips en lifehacks, zónder dat je ernaar hoeft te zoeken? Krijg ze dan nu dagelijks te horen van Margriet! Via de Google Assistent op je telefoon of tablet, óf je Google Home, kun je heel makkelijk met Margriet praten en dagelijks de slimste en handigste tips krijgen. Klik hier om direct de tip van vandaag te beluisteren. Meer uitleg nodig? Klik dan hier

Ook interessant