Tips & Tricks

De oven gebruiken? Deze vier fouten worden het meest gemaakt

de-oven-gebruiken-deze-vier-fouten-worden-het-meest-gemaakt.jpg

Of je de oven nou alleen gebruikt voor het opwarmen van je diepvriesmaaltijd of je er hele culinaire gerechten mee op tafel tovert, er zijn een paar fouten bij het gebruiken van de oven die veel mensen maken. 

Zo haal je voortaan meer uit de oven. 

Voorverwarmen 

Een oven gebruiken begint meestal met het voorverwarmen. Dit lijkt niet moeilijk en toch wordt hier al een van de meest voorkomende fouten gemaakt. Sta jij soms met een hongerige maag ongeduldig te wachten tot die oven eindelijk voorverwarmd is? Dat kan gelukkig een stuk sneller. Dat doe je namelijk met de grillstand. Deze kun je voor 3 tot 5 minuten op maximaal zetten. Als je ‘m daarna weer op de ovenfunctie zet, is deze een stuk sneller op de goede temperatuur. 

De grillstand 

Als we het dan toch over de grillstand hebben. Ook dat is een van de veelgemaakte fouten bij het gebruiken van de oven. Veel mensen laten deze functie links liggen, omdat je eten sneller kan aanbranden. Toch kan het je maaltijden een stuk lekkerder maken door het knapperige laagje dat je met de grillstand kunt creëren. Om dit onder de knie te krijgen kun je het beste eerst wat brood op de grill leggen, om erachter te komen op welke plek de grill het warmst is en waar het brood het knapperigste wordt. Heb je de juiste plek gevonden? Dan kun je gaan grillen. Open de ovendeur af en toe, zodat de stoom kan ontsnappen. Anders kan je eten klef worden.  

Lees ook: Oven schoonmaken: met deze tips is het een klusje van niks

Verwarmen op verschillende hoogtes

Hoe goed je de oven ook voorverwarmt, op sommige plekken is ‘ie heter dan op andere. In de meeste ovens zit een warmte-element aan de onder en bovenkant. Daardoor maakt het bij het gebruiken van de oven best een verschil op welke hoogte je je gerechten plaatst. Ovenschotels en lasagne kun je het beste boven in de oven plaatsen, terwijl een pizza het beter onderin doet zodat de bodem goed warm wordt. Koekjes, taarten en andere baksels kun je het beste in het midden van de oven plaatsen om ze zo gelijk mogelijk gaar te krijgen. 

Aluminiumfolie op de bodem

Als laatste gebruiken sommige mensen aluminiumfolie op de bodem van de oven, zodat gerechten niet in de oven kunnen lekken of druipen. Dit lijkt misschien een handige schoonmaakhack, toch kun je dit beter niet meer doen. De hitte wordt door het aluminiumfolie namelijk geblokkeerd of het reflecteert juist. Zo wordt je eten niet alleen minder goed gebakken, het kan je oven ook beschadigen en zelfs brand veroorzaken. 

Yeah, Margriet is genomineerd voor Website van het Jaar 2020!
Help jij ons winnen? Stem dan snel

Bron | Mashed, Tipsenweetjes
Beeld | iStock

Voice Algemeen

Wil jij meer van dit soort handige tips en lifehacks, zónder dat je ernaar hoeft te zoeken? Krijg ze dan nu dagelijks te horen van Margriet! Via de Google Assistent op je telefoon of tablet, óf je Google Home, kun je heel makkelijk met Margriet praten en dagelijks de slimste en handigste tips krijgen. Klik hier om direct de tip van vandaag te beluisteren. Meer uitleg nodig? Klik dan hier

Ook interessant