Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Tips & Tricks

Van cv-ketel tot schoorsteen: déze najaarsklusjes kun je het beste snel doen

najaarsklusjes.jpg

Als het echte stookseizoen weer begint krijgen loodgieters het razend druk. Daarom is september de ideale maand om alvast de balans op te maken en een afspraak te maken voor je cv-ketel, je rookmelder(s) of de schoorsteen. Dan zit jij in ieder geval warm, zodra de temperatuur in rap tempo naar beneden gaat. Het zou jammer zijn als je je dit pas in oktober bedenkt, dus na het doen van deze najaarsklusjes ben je helemaal voorbereid op de herfst.

Najaarsklusjes voor de maand september

Buitenkraan afsluiten

Is de buitenkraan al afgesloten? Als je dat doet, voorkom je straks dat de leiding kapotgaat door bevriezing. Draai de toevoer naar deze kraan dicht en laat hem vervolgens leeglopen. Door bevroren leidingwater kan de leiding straks beschadigen en gaan lekken of zelfs springen. Buitenleidingen die je niet leeg kunt laten lopen, moet je isoleren met buisisolatie.

Dakpannen scheef?

Ook een mooi moment om te zien of je dakpannen allemaal nog recht liggen. Een scheve dakpan kan voor lekkage zorgen die niet meteen zichtbaar is, zoals houtrot in het dakbeslag. Als dit doorzet dan kan er een forse lekkage ontstaan met bijbehorende schade.

Rookmelder(s) checken

Test alle rookmelders. Heb je er nog geen, hang dan ook meteen een koolmonoxidemelder op. Koolmonoxide ruik je namelijk niet. Als je een cv-ketel, combiketel, geiser of kachel in huis hebt, kan er namelijk een levensgevaarlijke koolmonoxidevergiftiging ontstaan.

Lees ook: Verwarming weer aan? Vergeet niet om eerst deze dingen te controleren

Dakgoot schoonmaken

Een perfect klusje voor september, maar herhaal dit ook nog een keer of twee, drie als er al flink wat bladeren zijn gevallen. Omdat er natuurlijk veel regen valt in de herfst – nog meer, is het belangrijk dat het water goed weg kan lopen. En als je een balkon hebt, maak dan het afvoerputje goed schoon, zodat je geen lekkage krijgt.

Ontlucht radiatoren en cv-leidingen

Dit zorgt dat je huis beter verwarmt wordt en dat je zuiniger stookt. Controleer ook meteen de vloerverwarming door de vloer nat te maken; op plekken waar de vloer nat blijft, werkt deze niet.

Lees ook: De 10 beste (tijdbesparende) schoonmaaktips voor gestreste mensen

Kozijnen schoonmaken

Voordat het straks een stuk vochtiger wordt buiten, is het goed om alle kozijnen na te lopen. Maak ze goed schoon, want zo gaat het schilderwerk langer mee. Zijn er barsten te zien in het schilderwerk, dan kun je dit meteen herstellen. Controleer ook het metselwerk en de aansluitvoegen bij deuren en ramen. Kijk ook of de beglazingskit nog goed aansluit. Anders kan vocht het hout aantasten en houtrot veroorzaken. Check ook tochtstrips bij ramen en deuren.

Spinnentijd

Een van die najaarsklusjes waar je misschien niet aan denkt, maar in de herfst laten spinnen zich vaker zien. Het nadeel is dat ze ook in huis vaker te zien zijn en dat is iets minder leuk. Haal alvast een ragebol door kiertjes en hoekjes waar ze zouden kunnen zitten en spuit hier anti-spinnenspray, zodat ze hopelijk ergens anders gaan zitten.

Bron | De Telegraaf 
Beeld | Getty Images

Ook interessant