Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Tips & Tricks

Gehoorapparaat? Pas hier dan voor op als je mondkapje draagt

mondkapje-dragen-met-een-gehoorapparaat.jpg

Een gehoorapparaat en een mondkapje zijn geen match made in heaven. Je kunt je voorstellen dat een hoortoestel het dragen van een mondkapje – en dan specifiek het elastiekje achter je oren – niet veel comfortabeler maakt. Daarnaast ontstaat er nu een nieuw probleem: opvallend veel mensen zijn sinds de mondkapjesplicht hun gehoorapparaat verloren. Zó draag je jouw mondkapje het veiligste met een gehoorapparaat.

En dit moet je doen wanneer je jouw gehoorapparaat verliest. 

Een mondkapje dragen met een gehoorapparaat

Het grootste gevaar en ongemak voor slechthorenden met een gehoorapparaat zit ‘m in het elastiek van het mondkapje dat achter het hoortoestel haakt. Bij het afdoen van het mondkapje komt het daarom vaak voor dat je het gehoorapparaat ook meeneemt en daardoor verliest. Maar de oplossing is simpel: er bestaan namelijk mondkapjes met twee touwtjes die je om je hoofd kunt binden. Deze maak je aan de achterkant van je hoofd vast met een knoopje, waardoor er geen elastiek meer om je oren gaat. Deze hoeven gelukkig niet duur te zijn en als je liever zelf een mondkapje maakt, kun je het elastiek makkelijk vervangen voor langere touwtjes die helemaal om je hoofd kunnen. Hiervoor heb je voor vrouwen mondkapjes zo’n 55 centimeter elastiek nodig, voor mannen is dit 57 centimeter. 

Let op dat je bij het afdoen van zo’n soort mondkapje eerst het bovenste elastiek losmaakt en daarna het onderste, om de kans zo klein mogelijk te maken dat je het gehoorapparaat alsnog meetrekt.

Hoortoestel verloren

Ben je je gehoorapparaat door je mondkapje toch kwijtgeraakt? Dan kun je het beste de website verlorenofgevonden.nl raadplegen. Daar vind je inmiddels al meer dan honderd verloren gehoorapparaten terug. Staat ‘ie daar niet bij? Kijk dan ook eens op Facebook en Twitter door te zoeken op ‘gevonden gehoorapparaat’ in combinatie met je woonplaats. 

Lees ook:
Dankzij déze trucjes heb je geen last meer van oorpijn door je mondkapje

Gehoorapparaat gevonden

Als je een gehoorapparaat op straat vindt, neem ‘m dan altijd mee. Het zijn vaak hele kwetsbare en dure apparaten. Zonde als iemand erop gaat staan of zo’n verloren hoortoestel in een flinke regenbui ten onder gaat. Je kunt een gevonden gehoorapparaat het beste naar een audicien brengen. Aan het serienummer van het toestel kunnen zij proberen om de eigenaar terug te vinden. Vergeet daarnaast niet om een duidelijke foto te maken, zodat je het gehoorapparaat ook nog op social media en verlorenofgevonden.nl kunt delen. 

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.    

Bron | Meldpunt, De Stentor
Beeld | Getty Images

M49 COVER

Margriet 49 ligt nu in de winkel! Met deze week: nieuw geluk bij je jeugdliefde, een exclusief interview met Sophia Loren, positief blijven en nog véél meer. Haal het nummer snel in huis of bestel ‘m online zonder verzendkosten.

Ook interessant