Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Tips & Tricks

7x zo verbruik je minder energie in huis én bespaar je op de vaste lasten

7x-zo-verbruik-je-minder-energie-en-bespaar-je-op-vaste-lasten.jpg

Het is vandaag Earth Day, de dag om stil te staan bij de invloed van ons (consumenten)gedrag op de aarde. Wist je dat er een aantal makkelijke manieren zijn om minder energie te verbruiken in je huis? Je kunt er vandaag nog mee beginnen. En het fijne is: daarmee bespaar je op je vaste lasten.

Overstappen.nl geeft ons een aantal handige tips.

1. Geniet van de zon

Het is nog een beetje fris buiten, maar de zon schijnt al heerlijk. Wat dacht je van buitenverlichting op zonne-energie?

2. Trek de stekkers eruit

We laten veel apparaten in stand by-modus staan, maar dan verbruiken ze nog steeds energie. Door de stekkers uit het stopcontact te halen, bespaar je al snel op je energiekosten. Daarnaast kun je energieslurpende apparaten vervangen door nieuwe apparaten met een duurzaam energielabel.

3. Kies voor LED

Doordat velen van ons nu thuiswerken, verbruiken we ook meer energie in huis. Het vervangen van gloeilampen door LED-lampen lijkt in eerste instantie misschien weinig op te leveren, maar als je alle lampen in een gemiddeld huis optelt, kom je al gauw op vijftien stuks uit. Als dit allemaal gloeilampen zijn, kun je al snel 101,18 euro per jaar besparen als je ze vervangt door LED-lampen.

4. Beperk je verbruik van heet water

Wanneer je een kop thee zet, loont het om alleen de hoeveelheid water te koken die je echt nodig hebt. Je waterkoker verbruikt namelijk veel energie met het koken van water. Ook je was hoeft niet altijd kokend heet gewassen te worden, dus was op 30 graden in plaats van 60. Met kouder wassen bespaar je bijna 30 euro per jaar. Houd er echter wel rekening mee dat sommige wasbeurten uiteraard een hogere temperatuur nodig hebben, zoals hele vuile kleren, beddengoed of handdoeken.

5. Verbruik minder water met douchen of badderen

Wat ook veel energie bespaart, is een waterbesparende douchekop: je bespaart hiermee ongeveer 85 euro per jaar. Als je het niet fijn vindt dat er minder water uit je douchekop komt, kun je ook een timer – op bijvoorbeeld 5 minuten – zetten als je gaat douchen. Zo bespaar je water én energie. Wist je dat het nemen van een bad kost gemiddeld drie keer meer energie kost dan een douchebeurt?

6. Droog je was buiten

Als het zonnetje schijnt en de temperatuur een beetje oploopt, kun je beter gebruik maken van de wind en de zon om je was te drogen. Hang je was op aan een wasrek of droogmolen in je tuin, of span een waslijn aan je balkon. Je was droogt dan veel sneller dan wanneer je het in de droger stopt én je bespaart ook nog eens flink op je energiekosten.

Lees ook: Met déze simpele truc bespaar je in 2021 ruim 670 euro

7. Stap over naar een duurzame (goedkopere) energieleverancier

Heb je een variabel energiecontract? Vergelijk energie dan eens en stap over naar een andere energieleverancier, want hiermee kun je tot wel 200 euro per jaar besparen! De prijzen zijn nu namelijk historisch laag. Zelfs als je een vast contract hebt, is het de moeite waard om een vergelijking te maken. Zo zie je direct hoeveel je per jaar kunt besparen.

Als je de smaak echt te pakken hebt, ga je voor een duurzaam energiecontract. Duurzame energie is energie die onbeperkt kan worden opgewekt en niet schadelijk is voor mens of milieu. Bij Easyswitch.nl krijg je bij de duurzame optie ook echt alleen energiecontracten te zien waarbij de duurzame herkomst van jouw energie gegarandeerd is. De stroom is dan duurzaam opgewekt in Nederland en de CO2-uitstoot van gas wordt gecompenseerd door bijvoorbeeld het aanplanten van bomen en investeren in duurzame energieprojecten.

Bron | Overstappen.nl
Beeld | Getty Images

ME3 Margriet Extra Groen & Duurzaam

Meer lezen over duurzaamheid?

Margriet Extra: Groen & Duurzaam ligt in de winkel! In deze special lees je alles over de laatste tuintrends (speciaal voor mensen zonder groene vingers), kun je buitenkijken bij een B&B met brocante tuin, vind je een uitneembaar boekje over groen, en nog véél meer. Haal het nummer snel in huis of bestel ‘m online zonder verzendkosten.

Ook interessant