Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Tips & Tricks

Simpel maar handig: zo krijg je geen vieze vingers bij het pellen van een mandarijn

mandarijn-pellen-zonder-vieze-handen.jpg

Het is november en dat betekent dat de lekkerste mandarijnen nu in het schap liggen. En hoewel de oranje vitamine C bommetjes heerlijk zijn, kleeft er wel een nadeel aan: van het pellen van een mandarijn krijg je altijd van die vieze plak vingers, waaraan je de geur nog uren blijft ruiken. Maar gelukkig is de redding nabij: met een super simpele maar effectieve truc kun je voortaan genieten van je mandarijn met schone handen. 

Zeg maar dag tegen de stukjes mandarijnenschil onder je nagels. 

Een mandarijn pellen zonder vieze handen 

Het is misschien geen hogere wiskunde, maar deze hele handige lifehack willen we toch met je delen. Je hebt hiervoor wel een mesje nodig, maar vervolgens werkt het simpel: 

  1. Snijd de onder- en de bovenkant van de mandarijn af. 
  2. Snijd de mandarijn verticaal aan één kant tot het midden in, dus van onder tot boven. Zorg dat je ‘m niet helemaal door midden opensnijdt. 
  3. Trek vervolgens de mandarijn via de inkeping open, zodat je ‘m als een soort rups kunt uitrollen. 
  4. Pak de partjes er stuk voor stuk uit en geniet met schone handen van je mandarijn.

Verse mandarijnen 

Heb je vaak een witte aanslag op je handen na het pellen van een mandarijn? Dat komt door de waslaag die vaak op mandarijnen zit. De biologische mandarijnen in de supermarkt of mandarijnen van de groenteboer of de teler hebben die waslaag niet. Je kunt dit controleren door aan je fruit te ruiken. Ruik je aan de buitenkant al de mandarijnengeur? Dan zit er waarschijnlijk geen waslaag op. Dat maakt je handen dus minder vies. Daarnaast zouden verse mandarijnen ook makkelijker te pellen zijn, doordat de schil er beter vanaf valt dan bij sommige exemplaren in de supermarkt.

Lees ook: Witte sliertjes op een mandarijn: opeten of niet?

De beste mandarijn uit het schap

Rond deze tijd van het jaar zijn mandarijnen op z’n lekkerst. Toch kun je af en toe teleurgesteld worden, doordat de één wel lekker is, maar de ander flauw. Om te weten of je een goede te pakken hebt, kun je het beste even voorzichtig in de vrucht knijpen. Zit de mandarijn strak in z’n schil? Dan kun je er vanuit gaan dat het een sappige mandarijn is. Voel je lucht? Dan is ‘ie waarschijnlijk al vocht verloren en uitgedroogd

Bron | AD, 24Kitchen
Beeld | Getty Images

Ook interessant