Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Tips & Tricks

Zo houd je linnen kleding het langst mooi én kreukvrij

linnen.jpg

We zijn dol op het dragen van linnen kleding in de zomer. Het staat prachtig en is een ideale stof bij hoge temperaturen. Maar hoe kun je linnen kleding het langst mooi houden? Enne, hoe kom je van die kreukels af?

We vertellen je alles over deze zomerse stof.

Zomerse stof

Linnen wordt vaak gedragen wanneer het warm is, om twee redenen. Linnen is een heel luchtige stof, waardoor je er lekker koel in blijft én je niet snel zweet. En wanneer dat wel gebeurt, is dat ook geen probleem. Linnen is namelijk een stof die ontzettend snel opdroogt, waardoor je geen last hebt van een doorweekte rug wanneer het buiten echt niet uit te houden is.

Hoe houd je linnen mooi?

Over het algemeen is linnen makkelijk in onderhoud, omdat het een hoge kwaliteit stof is die lang mooi blijft. Waar je echter wel tegenaan kunt lopen bij het wassen van deze stof is dat de kleur, net als bij katoen, snel kan vervagen als het om geverfd linnen gaat. En nog een nadeel van deze stof: het kreukt ontzettend snel, en deze kreukels zijn er ook niet makkelijk uit te krijgen. Maar geen zorgen, daar is een handig trucje voor.

Lees ook:
Dít zijn de meest gemaakte fouten bij het doen van de was

Linnen wassen

Linnen wassen doe je met wasmiddel en wasverzachter. Dit laatste is bij linnen belangrijk, omdat het zonder erg stijf kan worden, vooral als er veel kalk in het water zit. Bij wit linnen kun je het best gaan voor een wasmiddel met bleekmiddel. Gekleurd linnen vervaagd erg snel, en deze kun je daarom het best met de hand wassen op een lage temperatuur. Ook kun je de kleuren de eerste paar keer beter apart wassen om te voorkomen dat de kleuren in elkaar overlopen.

Drogen in de zon?

Ten slotte: linnen mag absoluut niet in de droger, omdat het dan krimpt. Maar laat gekleurd linnen nóóit in fel zonlicht drogen – ook hierdoor vervaagd de kleur snel. Voor wit linnen is dit juist weer ideaal, omdat de zon een blekend effect heeft. Daarom kun je vergeeld linnen nog makkelijk redden door het een paar dagen in de zon te hangen. Gekleurd linnen kun je beter in de schaduw of binnen hangen.

Kreukels in linnen voorkomen

Linnen kreukt snel, en daarom kun je het beter in een halfvolle trommel wassen. Dit beperkt het aantal kreukels. Is het toch misgegaan? Maak de stof dan een beetje vochtig voordat je het strijkt. Dan wordt het een stuk makkelijker. Strijk altijd binnenstebuiten, om een glansje op de stof te voorkomen.

Bron | Harper’s Bazaar, Lekker in het leven
Beeld | Getty Images

v

Ook interessant