Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Tips & Tricks

Van laptop tot telefoon: zo verleng je de levensduur van je oplader

oplader-langer-mee-laten-gaan.jpg

Veel elektrische apparaten zijn voorzien van een oplader. Die zou jaren mee moeten gaan, toch ontstaat er regelmatig een kink in de kabel. Ineens kun je je telefoon alleen nog maar opladen als je de draad in een bepaalde hoek buigt of doet je laptopoplader het nog sporadisch. Zonde. Maar niet getreurd: met deze tips verleng je de levensduur van je oplader.

Trek jij vaak met iets te veel enthousiasme je oplader uit het stopcontact? Dat kan een keer gebeuren als je haast hebt, maar verder wil je dit toch liever vermijden. Plotselinge, trekkende bewegingen kunnen je oplader namelijk beschadigen. Om de levensduur van je oplader te verlengen kun je ‘m het beste voorzichtig uit het stopcontact halen en de stekker er andersom uiteraard ook zonder al te veel geweld in stoppen.

Maak geen bochten

Een oplader heeft meestal een vrij buigbaar kabeltje, maar dat betekent niet dat ‘ie er ook van houdt om in allerlei bochten gewrongen te worden. Sterker nog: daar gaat de kabel sneller stuk van. Door de oplader in allerlei lastige hoeken te buigen of bijvoorbeeld op te rollen om mee te nemen of op te bergen kunnen er breukjes ontstaan. Je kunt je oplader het beste niet meer oprollen als je wil dat ‘ie langer mee gaat. Rol je ‘m toch op? Doe dit dan voorzichtig en losjes. 

Lees ook: Zó vaak zou je je telefoon uit moeten zetten

Uiteinde verstevigen 

Niet alleen in de kabel kunnen breukjes ontstaan, ook het uiteinde van een oplader is erg gevoelig voor beschadigingen. Daarom kun je deze een handje helpen door het uiteinde te verstevigen. Dat doe je bijvoorbeeld met een stukje ducttape. Wikkel een paar laagjes ducttape om het uiteinde van de kabel net voor de plug waarmee de oplader in je apparaat gaat. Deze truc kun je ook gebruiken om je telefoonoortjes te verstevigen. Je kunt ook het veertje van een pen gebruiken. Plaatst deze om het uiteinde van je oplader, je kunt eventueel een tangetje gebruiken om ‘m beter om de draad te krijgen. Hierdoor buigt de kabel ook minder makkelijk mee, en dus kan de draad minder beschadigen en breukjes oplopen. 

Opladers opbergen

Als laatste is het belangrijk om je opladers altijd goed op te bergen. Het is dus verstandig om ze niet opgerold te bewaren, maar daarnaast ook niet met een stapel zware spullen boven op de oplader. Dat lijkt misschien een open deur, maar zeker in een tas of op tafel kan je oplader al snel bedolven raken onder een stapel spullen. Pas hier dus voor op.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.    

Bron | MaxVandaag
Beeld | Getty Images

Voice Algemeen

Wil jij meer van dit soort handige tips en lifehacks, zónder dat je ernaar hoeft te zoeken? Krijg ze dan nu dagelijks te horen van Margriet! Via de Google Assistent op je telefoon of tablet, óf je Google Home, kun je heel makkelijk met Margriet praten en dagelijks de slimste en handigste tips krijgen. Klik hier om direct de tip van vandaag te beluisteren. Meer uitleg nodig? Klik dan hier

Ook interessant