Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Tips & Tricks

Zo maak je je laptop echt goed schoon

laptop-schoonmaken-margriet.jpg

Zeker nu de meeste van ons meer thuiswerken, zitten we nog meer achter onze laptop. Van even een snelle snack tot je volledige lunch achter je bureau wegwerken, we kruimelen een hoop af boven ons toetsenbord en ook ons scherm heeft vaak de nodige vette vingerafdrukken.

Tijd voor een grote opfrisbeurt dus. Zo kun je je laptop het best schoonmaken.  

Je laptop schoonmaken 

Als de vlekken echt op je scherm staan en je tussen je toetsenbord daadwerkelijk de kruimels kan zien liggen, dan is het wel duidelijk dat schoonmaken hoognodig is. Toch is ook een laptop die er niet vies uitziet een bron van bacteriën. Volgens IT-site CBT Nuggets bevat een toetsenbord zelfs 20.000 keer meer bacteriën dan een wc-bril. Op z’n zachtst gezegd is dat niet zo’n heel prettig idee als je tijdens het werken even snel iets eet of aan je gezicht zit. En ook wanneer je laptop flink lawaai begint te maken of snel oververhit raakt, betekent het dat het de hoogste tijd is voor een schoonmaakbeurt. Dat komt namelijk doordat je laptop veel stof verzameld. Maar met de onderstaande tips ga je al die viezigheid en stof van binnen en van buiten het best te lijf.

De binnenkant stofvrij maken

In alle openingen van je laptop, zoals je USB- en HDMI-poort maar ook tussen het toetsenbord, verzamelt zich een hoop stof en ander vuil zoals (katten)haren en kruimels. Om dit schoon te maken kun je het best eerst je laptop uitzetten en alle stekkers en kabels verwijderen. Ga vervolgens aan de slag met een föhn op de laagste en koude stand of met een spuitbus met perslucht als je die toevallig bij de hand hebt. Zo blaas je al het stof uit alle ingangen. Je kunt zelfs je batterij uit je laptop halen of ‘m open schroeven als je het helemaal grondig wilt aanpakken. Maar doe dit alleen als je voldoende verstand hebt van laptops om ‘m ook weer heelhuids in elkaar te zetten.

Lees ook
Tijd voor een digitale schoonmaak? Zo pak je dat aan

De buitenkant poetsen

Als je de binnenkant van je laptop helemaal hebt schoongemaakt, is het tijd voor de buitenkant. Gebruik een microvezel- of katoenen doekje met een klein beetje ontsmettingsalcohol om je scherm en toetsenbord schoon te krijgen. Je doekje mag absoluut niet te vochtig zijn, dan kun je je apparaat beschadigen. Wrijf alles zachtjes schoon en poets vervolgens ook de rest van je laptop. Vuil bij de randjes van je scherm, toetsenbord of andere hoekjes van je laptop kun je het best weghalen met een wattenstaafje en wat ontmettingsalcohol. Let hierbij wederom op dat het wattenstaafje niet nat is. Hardnekkig vuil kun je ook met een tandenstoker wegkrabben. 

Pas op met speciale reinigingsdoekjes 

Er bestaan ook speciale reinigingsdoekjes om apparaten mee schoon te maken. Pas wel op als je hiermee het scherm van je laptop wilt schoonmaken, want in sommige doekjes zit aceton. Dit kan je scherm beschadigen. Hou het voor je beeldscherm dus alleen bij een klein beetje ontsmettingsalcohol.

Yeah, Margriet is genomineerd voor Website van het Jaar 2020!
Help jij ons winnen? Stem dan snel

Bron | Het Laatste Nieuws, AVG 
Beeld | iStock

Voice Algemeen

Wil jij meer van dit soort handige tips en lifehacks, zónder dat je ernaar hoeft te zoeken? Krijg ze dan nu dagelijks te horen van Margriet! Via de Google Assistent op je telefoon of tablet, óf je Google Home, kun je heel makkelijk met Margriet praten en dagelijks de slimste en handigste tips krijgen. Klik hier om direct de tip van vandaag te beluisteren. Meer uitleg nodig? Klik dan hier

Ook interessant