Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Tips & Tricks

Zo maak je een kunstkerstboom het beste schoon

de-kunstkerstboom-schoonmaken-zo-doe-je-dat.jpg

De kerstdagen zitten er weer op, dus ook de kerstboom mag weer worden afgetuigd en opgeruimd. Heb je een neppe? Vergeet ‘m dan niet eerst nog even schoon te maken voor je ‘m voor de komende elf maanden weer opbergt. Een kunstkerstboom schoonmaken doe je het beste op déze manier.

En zo berg je ‘m tot volgend jaar het beste op. 

De kunstkerstboom schoonmaken

Van de ingetrokken gourmetluchten tot stof: je hebt het misschien niet door, maar je kunstkerstboom eens in de zoveel tijd schoonmaken is geen overbodige luxe. Zeker als jouw exemplaar al een paar jaartjes meedraait. Is de boom niet heel vies? Dan kun je de takjes met een microvezeldoekje afnemen of zachtjes stofzuigen. Maar is de boom toe aan een echt grondige beurt? Dan is er zwaarder geschut nodig.

Let wel op: een kunstkerstboom met ingebouwde verlichting, elektrische onderdelen of met decoratieve nepsneeuw kun je niet op deze manier schoonmaken. 

Benodigdheden:

  • Stofzuiger
  • Emmer
  • Afwasmiddel 
  • Microvezeldoekje
  • Handdoeken

Haal je kunstkerstboom uit elkaar en ga eerst grondig met de stofzuiger langs alle plastic takjes. Doe dit voorzichtig en op de zachtste stand of met een handstofzuiger, zodat je boom zo min mogelijk naalden verliest – anders blijft er na elk jaar een steeds kariger boompje over. Na het stofzuigen vul je een emmer met water en een scheutje afwasmiddel. Leg een paar handdoeken op de grond. Veeg met een microvezeldoekje en het afwasmengsel de takjes stuk voor stuk schoon en laat ze op de handdoeken opdrogen. Zorg dat het ijzerdraad van de takken goed uitgespreid is, zodat alles goed kan drogen. Vergeet niet om je sopje en doekje tussendoor te vervangen, om de takken echt goed schoon te krijgen. Laat alle onderdelen volledig opdrogen voordat je de boom opruimt.  

Lees ook: Wat is beter voor het milieu: een echte of neppe kerstboom?

Opbergen in een zak

Stop je de kunstkerstboom elk jaar terug in de oorspronkelijke doos? Dan zal die na een paar jaar waarschijnlijk de nodige scheuren en deuken hebben opgelopen. Het is daarom het beste om je boom in een opbergzak op te bergen. Hierdoor blijft de kwaliteit van de kunstkerstboom het beste intact. En net zoals dat je de tijd neemt om de kerstboom op te tuigen en te versieren, is het ook belangrijk om ‘m bij het opbergen met aandacht uit elkaar te halen. Dat zorgt er niet alleen voor dat je ‘m het jaar erna weer makkelijker op kunt zetten, maar het verlengt ook de levensduur van de boom. 

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.    

Bron | Merrymaids
Beeld | Getty Images

Voice Algemeen

Wil jij meer van dit soort handige tips en lifehacks, zónder dat je ernaar hoeft te zoeken? Krijg ze dan nu dagelijks te horen van Margriet! Via de Google Assistent op je telefoon of tablet, óf je Google Home, kun je heel makkelijk met Margriet praten en dagelijks de slimste en handigste tips krijgen. Klik hier om direct de tip van vandaag te beluisteren. Meer uitleg nodig? Klik dan hier

Ook interessant