Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Tips & Tricks

Feit of fabel: krijg je een slechte adem door koffie?

slechte-adem-koffie.jpg

Zonder een koffie ’s ochtends is het moeilijk opstarten en ook in de late middag is het je nodige brandstof. Maar eh… Je krijgt vaak wel een slechte adem van koffie. Toch?

Wij zochten uit of je uit je mond gaat stinken door koffie. En de uitkomst is verrassend!

Slechte adem door koffie

Veel mensen beweren op internet dat een koffie-adem wordt veroorzaakt doordat koffie vocht onttrekt aan je lichaam. Dit zou er vervolgens weer voor zorgen dat je mond etensresten niet wegspoelt, wat een slechte adem veroorzaakt. De oplossing zou gemakkelijk zijn: een appel eten na een glas koffie. In een appel zit een enzym dat bacteriën uit je mond verdrijft. Dus een appeltje eten na elke koffie? Niet nodig…

Zwart graag

Tandarts en hoogleraar tandheelkunde Edwin Winkel zegt dat een slechte adem niet per se wordt veroorzaakt door koffie. Zwarte koffie veroorzaakt sowieso geen slechte adem. Koffie met melk, zoals cappuccino, kan er wel voor zorgen dat je niet zo fris uit je mond ruikt; dat geldt vooral voor mensen die aanleg hebben voor een slechte adem. Zuivel zorgt voor een toename in het aantal bacteriën die zwavelhoudende stoffen produceren. Deze bacteriën komen samen op het einde van je tong en als hier niets aan gedaan wordt, neemt dit alleen maar toe. Dus stinken uit je mond na een koffie? Drink hem eens zonder melk!

Toch een frisse adem?

Hoe kan je er dan achter komen dat je adem stinkt? En hoe kan je dit verhelpen? Parodontoloog-tandarts Winkel heeft een aantal tips om ermee aan de slag te gaan. Ga voor de spiegel staan en steek je tong uit. Bekijk vervolgens de achterkant van je tong. Als deze plakkerig en geel is heb je last van tongue coating. Dit heeft te maken met de bacteriën die samenkomen op je tong door zuivel. Je kunt dit verhelpen door een tongschraper aan te schaffen, deze kun je hier bestellen. Tandarts Winkel adviseert dat je elke dag de achterkant van je tong moet schrapen om van de tongue coating af te komen. Zo kun je ook zorgeloos genieten van je koffie met melk.

Beeld | iStock

Ook leuk om te lezen

Twee keer per week de leukste actualiteiten, mooie verhalen en handige tips & tricks in je mailbox – geselecteerd door de redactie van Margriet. Schrijf je hier gratis in voor onze nieuwsbrief.

Ook interessant