Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Tips & Tricks

Koffiedik: maak er lekker mee schoon!

zo-handig-is-koffieprut.png

Zo, de eerste bak koffie alweer achter de kiezen? Even voor de volgende keer: gooi de koffieprut niet weg! Dit ‘afvalproduct’ is namelijk multi-inzetbaar op je schoonmaakdag! 

Natuurlijke geurdispenser

Vieze geuren in de koelkast verdwijnen als sneeuw voor de zon door ongebruikt koffiedik. Plaats een kommetje met vers, ongebruikt koffiedik in de koelkast en laat het een dag of twee staan. De koffie absorbeert de geuren. Bye bye stank!

Zeep

Knoflook, zalm, koriander… Er zijn producten die heerlijk geuren tijdens het koken, maar onaangenaam zijn als ze blijven ‘hangen’ op je handen. Verwijder de geur door je handen in te wrijven met een handvol gebruikt koffiedik en spoel af met warm water.

Compost

Tuinbezitters zweren er al eeuwen bij: gebruikt koffiedik als compost. En het is zeker geen fabeltje, want koffiedik is rijk aan fosfor, kalium, magnesium en koper. Allemaal ingrediënten die goed zijn voor bepaalde grondsoorten.

Glanzend haar

Wil je glanzend, gezond haar? Zet dan een grote pot extra sterke koffie. Laat het afkoelen en giet het vervolgens over je droge haar. Laat het ongeveer twintig minuten zitten en spoel daarna uit. Herhaal een paar keer per week voor het beste resultaat!

Open haard schoonmaken

Ben je de gelukkige bezitter van een open haard? Dan weet je ook dat schoonmaken best een klusje is. Wil je je open haard schoonmaken zonder dat er een zandstorm ontstaan? Wacht tot de kooltjes zijn afgekoeld en strooi wat vochtige koffiedik over de as. Laat het 15 minuten rusten en schep dan al het as weg. Als het goed is, heeft de koffiedik zich vastgeklampt aan het as zodat het niet meer kan stuiven.

Tegen mieren

Wie last heeft van mieren hoeft geen chemische bestrijdingsmiddelen meer te kopen. Droog, gebruikt koffiedik is namelijk dé oplossing! Een grote mierenhoop? Giet er een hele pot koffie over.

Geheim ingrediënt

Gebruik koffie als geheim ingrediënt in gerechten als chili, ijs en chocoladetaart. Of maak er een marinade van voor bij de biefstuk.

Krassen verwijderen

Krassen op houten meubels verdwijnen direct door ze simpelweg in te wrijven met een beetje oploskoffie dat gemengd is met warm water tot een pasta.

Schuurmiddel

Koffiedik is een echte krachtpatser als het op schrobben aankomt. Meng het met een beetje afwasmiddel en je werkblad, fornuis en koelkast zijn in no time helemaal schoon.

Ook interessant