Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Tips & Tricks

Zo maak je je koelkast goed schoon, en zo vaak zou je dat moeten doen

koelkast-schoonmaken-zo-vaak-zou-je-dat-moeten-doen.jpg

Tijd voor een grote voorjaarsschoonmaak? Vergeet dan ook je koelkast niet grondig mee te pakken. Het is misschien een smerig klusje dat je het liefst zo lang mogelijk uitstelt, maar je koelkast wordt al snel een feestje voor bacteriën. Wil je het echt goed aanpakken? Dan zou je eigenlijk wekelijks met het schoonmaken van de koelkast aan de slag moeten.

Geen tijd meer voor smoesjes.

Plankjes schoonmaken 

Om het jezelf makkelijker te maken, kun je het best wekelijks tijdens het schoonmaken ook even de koelkast meenemen. Hierdoor sta je niet in één keer voor een grote klus, maar hou je het beter bij. Je kunt bijvoorbeeld elke week even de vlekken op de plankjes weghalen. Dat gaat ook een stuk makkelijker als je het meteen doet en het niet laat vastplakken tot het moment van de grote schoonmaak. En als je dan toch de plankjes even afneemt, controleer dan meteen de houdbaarheid van alle producten. Een andere broedplek voor veel bacteriën ligt vlak buiten de koelkast. Namelijk: de handgreep. Dus vergeet ook deze niet wekelijks schoon te maken. 

Grote schoonmaak

Om de kans op bacteriën, schimmels en dus ziek worden te verkleinen, kun je het beste maandelijks de koelkast grondig onder handen nemen. Ga eerst alle planken af om de producten die over de datum zijn weg te gooien. Haal daarna de rest van je koelkast helemaal leeg en de planken eruit. Zowel de binnenkant van de koelkast als alle losse onderdelen kun je schoonmaken met warm water en schoonmaakmiddel. Zorg wel dat de planken weer goed droog zijn voordat je ze terug in de koelkast plaatst. Hetzelfde geldt natuurlijk voor de groentela. Als je last hebt van hardnekkige geurtjes kun je bij het schoonmaken twee eetlepels baking soda aan je sopje toevoegen. Hiermee krijg je nare luchtjes makkelijk weg. 

Lees ook: Déze 7 dingen moet je eigenlijk elke dag schoonmaken

Gebruik een satéprikker

Heb je last van water onder in de koelkast? Dan is er waarschijnlijk een afvoergaatje achterin de koelkast verstopt. De afvoer kun je met een satéprikker doorprikken. Het kan dan ook helpen om een druppeltje chloor in het afvoergaatje te laten lopen.

Talkpoeder op het rubber

De rubberen randjes van de koelkast zijn de ideale verstopplek voor veel vuil, schimmel en bacteriën. Maak dit dus niet alleen met een sopje schoon. Ook hier komt de satéprikker weer goed van pas om diep in de randjes te komen. Je kunt ook eventueel wat talkpoeder op de rubberen randjes aanbrengen om deze zacht te houden. Zo gaan ze extra lang mee.

Rooster afstoffen

Een plek die ook bij een grondige schoonmaak vaak wordt overgeslagen is de achterkant van de koelkast. Hier zit het rooster. Wanneer dit verstoft neemt niet alleen je energieverbruik toe, maar het zorgt ook brandgevaar. Geen paniek, je hoeft niet elke week of maand achter de koelkast te kruipen. Een keer per jaar met de stofzuiger langs het rooster is voldoende. 

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | Consumentenbond, NU.nl, Libelle
Beeld | iStock

Ook interessant