Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Tips & Tricks

Zo maak je je knoflookpers makkelijk schoon

knoflookpers-schoonmaken.jpg

Een van de bekendste smaakmakers voor veel gerechten is natuurlijk de knoflook. Makkelijk te gebruiken, alleen die knoflookpers schoonmaken? Dat is vaak de grootste uitdaging. Alle stukjes loswroeten en vervolgens die hardnekkige knoflookgeur aan je vingers. Dat is voortaan verleden tijd. 

Hulp bij het schoonmaken van je knoflookpers komt verrassend genoeg uit de badkamer. 

Knoflookpers schoonmaken 

Niks vervelender dan ontzettend lang te peuteren in je knoflookpers om al die kleine stukjes er weer uit te krijgen. In de vaatwasser ermee? Zelfs die krijgt ‘m vaak niet echt schoon. En zeker als je de afwas nog eventjes uitstelt lijken die hard geworden knoflookrestjes haast vastgelijmd aan de pers. Maar niet getreurd, hulp komt uit een wat onverwachte hoek: je (oude) tandenborstel. En ook de tandenstoker is niet alleen een uitkomst voor vastzittende restjes tussen je tanden. Ook bij de knoflookpers komt ‘ie heel handig van pas. Wanneer je de knoflook hebt geperst kun je met de kleine haartjes van je tandenborstel makkelijk op de smalle plekjes komen. En met een tandenstoker of satéprikker kun je de echt hardnekkige restjes uit de gaatjes los krijgen. 

Gebruik bakspray 

Wil je het helemaal goed aanpakken? Spray dan eerst een beetje bakspray op je knoflookpers voor je ‘m gebruikt. Hierdoor glijden de knoflookrestjes makkelijker van je pers af. Scheelt je een hoop gepriegel en die sterke knoflookgeur aan je vingers. Spoel je pers daarna nog even met warm water af en je bent klaar. 

Knoflook in de vriezer

Een andere tip is om de knoflook alvast te pellen en de teentjes vervolgens in een zakje in de vriezer te bewaren. Elke keer wanneer je knoflook nodig hebt kun je een teentje uit de vriezer halen. Wanneer je deze in de knoflookpers doet valt het als een soort ijsklontje uit elkaar, waardoor er geen hardnekkige restjes in je knoflookpers achter blijven. Scheelt je een hoop schoonmaken. 

Lees ook: Dit is waarom je ’s nachts een teentje knoflook in het toilet moet leggen

Geperste knoflook verbrandt sneller

Heb je echt een hekel aan de knoflookpers? Dan kun je er ook voor kiezen om ‘m de deur uit te doen. Het is namelijk wel zo dat hoe kleiner de stukjes knoflook, hoe intenser de smaak. Maar die ministukjes uit je pers die verbranden vaak heel snel. Hierdoor krijgt het een bittere smaak, dat in gerechten erg overheersend kan zijn. Je knoflook heel fijnsnijden zou in dit opzicht dus eigenlijk een betere keuze zijn, omdat de smaak van de knoflook beter intact blijft. Het is misschien ietsjes meer voorwerk, maar scheelt je wel weer in de afwas. 

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | Pure wow, 24kitchen, Flavorflav
Beeld | iStock

Voice Algemeen

Wil jij meer van dit soort handige tips en lifehacks, zónder dat je ernaar hoeft te zoeken? Krijg ze dan nu dagelijks te horen van Margriet! Via de Google Assistent op je telefoon of tablet, óf je Google Home, kun je heel makkelijk met Margriet praten en dagelijks de slimste en handigste tips krijgen. Klik hier om direct de tip van vandaag te beluisteren. Meer uitleg nodig? Klik dan hier.

Ook interessant