Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Tips & Tricks

Knoei jij met je eten? Dan ben je volgens de wetenschap gezonder

knoeien-eten.jpg

Heb je net een nieuwe blouse aan en er zit alweer een vlek op. Kun je niet normaal eten zonder te knoeien? Je bent gelukkig niet de enige die hier last van heeft. Uit onderzoek blijkt dat mensen die vlekken maken op kleding of per ongeluk een glas drinken omgooien gezonder zijn.

Als mensen in het vervolg commentaar hebben op hoe jij eet, weet jij wel beter.

Knoeien met eten

Volgens onderzoek aan de universiteit van Swansea blijkt dat er voordelen zitten aan het knoeien met eten. Zo blijkt namelijk dat kinderen en volwassenen, die vaak knoeien, avontuurlijker en intelligenter zijn. Dit zorgt voor een gevarieerd eetpatroon. Over het algemeen zijn mensen die knoeien gezonder en hebben ze minder vaak overgewicht. Maar hoe zit dit eigenlijk?

Het onderzoek

Driehonderd kinderen hebben meegedaan aan het onderzoek, waarbij er gekeken werd hoe de kinderen leerden eten. De ene helft van de kinderen werd gevoerd door hun ouders en bleken twintig procent overgewicht te hebben. De andere helft van de kinderen bepaalden zelf hoe ze aten, knoeiden veel maar bij hen was het overgewicht slechts acht procent. De verschillen waren niet afhankelijk van geboortegewicht, de achtergrond van de moeder en het geven van borstvoeding.

Lees ook
Zonder te knoeien een hamburger eten? Het kan!

Experimenteren

Hoogstwaarschijnlijk hebben jouw ouders je vroeger zelf laten experimenteren met eten. Professor Ann Brown zegt dat kinderen die zichzelf voeden veel knoeien en vervolgens dus ook een stuk minder eten. Omdat je niet volgepropt bent met lepeltjes eten leerde je al snel zelf te experimenteren met eten. Kinderen hongeren zichzelf echt niet uit volgens Brown. Ze merken juist eerder wanneer ze vol zitten, hoe je moet eten en wat je precies eet.

Overgewicht

Omdat je vroeger al hebt geleerd hoe je je eten kunt doseren kun je goed bepalen wanneer je vol zit. Op deze manier heb je minder kans op overgewicht. Het avontuurlijke dat naar voren komt als je knoeit begon al vroeg door je eigen bestek vast te houden. Je motoriek werd op deze manier al vroeg gestimuleerd.

Ondanks dat het onderzoek werd gehouden met kinderen, heeft dit dus ook zijn sporen nagelaten voor volwassenen. Dus als iemand je beschuldigt van het knoeien van eten kun jij ze vertellen hoe het echt zit.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | Cosmopolitan
Beeld | iStock

Ook interessant