Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Tips & Tricks

Klok vooruit of klok achteruit? 7 ezelsbruggetjes om het wél te onthouden

wintertijd.jpg

De wintertijd gaat bijna in! Maar hoe zat het ook alweer: moeten we de klok nu vooruit of achteruit zetten? We verzamelden een paar handige ezelsbruggetjes om dat voor eens en altijd te onthouden.

Met deze geheugensteuntjes weet je zeker dat je dit weekend niet een uur te vroeg of juist te laat op je afspraak verschijnt. Veel apparaten stellen de tijd tegenwoordig vanzelf in, maar het is toch fijn als je het trucje kent.

  1. Het meest gebruikte – en erg handige – ezelsbruggetje: in het voorjaar gaat de klok ook vooruit, in het najaar gaat-ie achteruit.
  2. Korte broeken = korter slapen, lange broeken = langer slapen. Dus als de zomertijd van start gaat, heb je een uurtje minder slaap. En dat komt doordat je de klok vooruit zet.
  3. ‘Je wint-er-tijd mee’ (dus: als de wintertijd begint, krijg je een uurtje meer en gaat de klok terug).
  4. In het voorjaar zetten we de tuinstoelen buiten, in het najaar zetten we ze terug naar binnen. Vandaar dat de klok ook een uur terug wordt gezet.
  5. In het voorjaar krijgen we meer zonne-energie, dus hebben we minder slaap nodig. De klok gaat een uur terug.
  6. Gaat het weer vooruit, dan gaat de klok vooruit. Gaat het weer achteruit, dan gaat de klok achteruit.
  7. Er is ook een Engelse variant: ‘Spring forward, fall back.’

Waarom bestaat wintertijd eigenlijk?

De aarde draait in een jaar tijd een rondje om de zon en staat een tikje schuin in verhouding tot de zon. Dit betekent dat wij in verschillende seizoenen een verschillend aantal uren zonlicht hebben per dag. In de zomer wordt het in Nederland erg vroeg licht. Door de klok dan een uur vooruit te zetten, ‘krijgen’ we in de avond een uur extra zonlicht. Bovendien wordt ook weleens als reden gegeven dat we energie besparen door meer gebruik te maken van het zonlicht. De wintertijd wordt als de ‘echte’ tijd gezien, omdat we die van oorsprong hebben. We passen de tijd in het voorjaar dus aan, en in het najaar gaat-ie weer terug naar normaal.

De wintertijd gaat altijd in op de laatste zondag van oktober. Dit jaar gebeurt dat in de nacht van zaterdag 27 oktober op zondag 28 oktober. Om 3.00 uur gaat de klok dan terug naar 2.00 uur. Lekker een uurtje langer slapen, dus!

Bron | wetenschap.infonu.nl
Beeld | iStock

 

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Verhoog je weerstand met… weerstandthee!

Ook interessant