Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Tips & Tricks

Zo was je je kleding het beste om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan

zo-moet-je-kleding-wassen-om-verspreiding-van-coronavirus-tegen-te-gaan.jpg

Afhankelijk van het materiaal en omstandigheden kan het coronavirus enkele uren tot dagen buiten het lichaam ‘overleven’. Hoewel harde oppervlakken zoals plastic en staal het virus waarschijnlijk het langst dragen, kunnen ook zachte materialen zoals kleding vatbaar zijn voor corona. Daarom is het belangrijk je kleding goed te wassen.

Zeker als je in contact bent gekomen met iemand die mogelijk besmet is met het coronavirus, is het verstandig een extra was te draaien. 

Kleding heet wassen

Hoewel het risico op verspreiding van het virus op zacht materiaal lager is, is het toch aan te raden je kleding iets vaker dan normaal te wassen. Zeker nu we veel in onze ellebogen niezen en hoesten, bevinden zich hier ziektekiemen. En je kunt het waarschijnlijk al raden, maar zeg voorlopig maar dag tegen alle koude handwasjes of je 30-graden programma. Om het coronavirus zo veel mogelijk te weren kun je het beste je was vanaf nu op 60 graden doen. Harvard Health raadt aan om kleding die je buiten hebt gedragen, bijvoorbeeld bij een bezoek aan de supermarkt, thuis meteen in de was te gooien. Wissel je buitenkleding binnen meteen om voor een lekker huispak om het jezelf ook nog eens extra comfortabel te maken. En maak het op deze manier meteen een vaste routine.

Verspreiding via de lucht 

Hoe lang het coronavirus precies in de lucht kan blijven hangen, en hoe lang dit ook besmetting kan veroorzaken, dat is niet exact te zeggen. Toch raadt Harvard Health aan om de verspreiding via de lucht te minimaliseren door je kleding zo min mogelijk te schudden voor je het in de was gooit. Anders kunnen de virusdeeltjes zich mogelijk via de lucht nog verplaatsen. Laat je gewassen kleding zo veel mogelijk in huis drogen, in plaats van aan het wasrek buiten. En, dit zul je vast in deze tijd niet vergeten: goed je handen wassen, zodra je de kleding in de was hebt gedaan.  

Lees ook: Kun je besmet raken met het coronavirus via een winkelwagen of mandje?

Kleding wassen in quarantaine

Ben jij of iemand anders in jouw huishouden besmet met het coronavirus? Dan raadt het Centrum voor Ziektebestrijding en -Preventie aan om latexhandschoenen te dragen als je kleding, handdoeken en beddengoed gaat wassen. Heb je deze niet? Was dan in ieder geval je handen extra grondig nadat je de was hebt gedaan om het besmettingsrisico tegen te gaan.

Schoenen uit

Ook je schoenen kun je het best meteen bij binnenkomst uittrekken. Het is doorgaans natuurlijk al niet een heel smakelijk idee dat je al het vuil van de straat met je schoenen mee naar binnen neemt. Maar zeker nu het coronavirus heerst, kun je hier de mogelijkheid op besmetting van buitenaf extra mee beperken. Oftewel: schoenen bij de deur uit, sloffen aan.

M14

Meer lezen over het coronavirus? In de nieuwe Margriet vind je alles wat je erover wilt weten: van het laatste nieuws tot mooie initiatieven en cijfers. Margriet 14 ligt nu in de winkel, maar je kunt ‘m ook hier online bestellen. Je krijgt ‘m gratis thuisbezorgd!

Bron | Women’s Health, NOS
Beeld | iStock

Ook interessant