Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Tips & Tricks

Kapot ei of wijnvlek? Dít kun je allemaal schoonmaken met keukenzout

zout.jpg

Is er een ei kapot gevallen en ligt er overal eigeel, of heb je plots bezoek en is de wijn nog niet gekoeld? Dan hoef je niet in de stress te schieten, want er is een handige oplossing voor: keukenzout. Het is dé oplossing tegen deze en meerdere huishoudelijke crisissen. 

Want je kunt met keukenzout meer doen dan alleen het op smaak brengen van gerechten.

Kapot ei

Vaak wil het niet helemaal lukken om met alleen keukenpapier je kapotte ei op te ruimen. Het eigeel stroomt vaak alle kanten op, waardoor het een lastige klus kan zijn om het goed schoon te maken. De gouden tip: gooi flink wat zout op het de eiresten en ga dan pas in de weer met het keukenpapier. Zeker weten dat je het binnen no time schoon hebt.

Viezigheid op het strijkijzer

Als je strijkt over een sticker of plaatje van een shirt kan er nog weleens wat kleverige viezigheid achterblijven op je strijkijzer. Keukenzout doet ook in dat geval wonderen. Zet je strijkijzer op de hoogste stand en strooi royaal zout op een stuk vetvrij papier. Beweeg het hete strijkijzer over het papier en de viezigheid zal als sneeuw voor de zon verdwijnen.

Te warme witte wijn

Als je snel een fles witte wijn of andere drank wilt koelen, zet deze dan in een emmer met ijs, water en een ruime scheut keukenzout. Binnen in mum van tijd is de fles ijskoud en kun je het alsnog serveren.

Geen vaatwastabletten

Zijn de vaatwastabletten op en stapelt de vieze vaat zich op? Geen nood, want je kunt heel gemakkelijk zelf je vaatwasmiddel maken. Zo doe je dat: voeg een beetje zout, baking soda en normaal afwasmiddel samen en schep dit in het zeepbakje. Klaar!

Lees ook:
Met keukenzout je stoepje ontdooien? Dít moet je erover weten

Aangekoekte resten

Een koekenpan met aangekoekte resten kan lastig zijn om goed schoon te krijgen, zonder de pan te beschadigen. Ook in dit geval biedt keukenzout uitkomst. Bedek de bodem van de pan met zout en voeg een laagje water toe. Laat dit mengsel tien minuten intrekken. Gooi de pan leeg en en je zult zien dat je de resten nu heel gemakkelijk kunt wegvegen.

Rode wijnvlekken

Geknoeid met rode wijn? Gooi dan flink wat keukenzout op de vlek, wacht vijf minuten en gooi er dan water op om het goed uit te spoelen. Probeer nu voorzichtig de vlek weg te wrijven. Voor extra resultaat kan je ook nog een scheut witte wijn over de vlek gieten, dan is de kans dat de vlek eruit gaat nóg groter. Extra belangrijk: wacht vooral niet te lang met het schoonmaken.

Vuile houten snijplank

Zet deze niet in je vaatwasser, maar maak hem schoon met zout, heet water en citroensap. Dan blijft het hout een stuk langer mooi.

Doucheputje schoonmaken

Het doucheputje ontstoppen is waarschijnlijk niet je favoriete klusje. Met keukenzout kun je het jezelf gemakkelijker maken. Zo doe je dat: meng 1/4 kopje baking soda met 1/4 kopje zout. Giet dit mengsel in het putje en doe er vervolgens een half kopje azijn bij. Wacht vijftien minuten, giet er dan kokend water bij en je putje zal weer goed doorlopen.

Het weer in de kleding

Zijn je handdoeken te lang vochtig geweest en hebben ze een muffige geur? Een mengsel van citroensap met zout maakt het weer fris. Wrijf het mengel in het textiel en laat het drogen, het liefst in de zon. Gooi het daarna weer in de wasmachine en je wasgoed zal weer helemaal fris ruiken.

Ook interessant