Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Tips & Tricks

Dit kun je met je kerstboom doen nu de feestdagen voorbij zijn

dit-kun-je-met-je-kerstboom-doen-als-de-feestdagen-voorbij-zijn.jpg

Een van de meest sfeervolle, onmisbare elementen tijdens kerst is toch wel: dé kerstboom in onze woonkamer. Zodra de feestdagen weer voorbij zijn, nemen we als snel weer afscheid van ons pronkstuk. Maar wat kun je met je kerstboom doen na de feestdagen?

Want je kunt er véél meer mee dan ‘m weggooien.

Kunstkerstboom en kerstboom met kluit

Je kunt er natuurlijk voor kiezen om eenmalig een kunstkerstboom aan te schaffen. Dan ben je voorlopig van dit vraagstuk af. Je haalt de groene eyecatcher iedere jaar van zolder, tuigt hem op en wanneer de kerstdagen weer voorbij zijn ruim je de boom gewoon weer op. Ideaal, want je hoeft hem niet weg te gooien na de kerstdagen. Hetzelfde geldt voor een kerstboom met kluit. Als jij afgelopen maand, voor de feestdagen een kerstboom met kluit hebt gekocht dan kun je deze gerust nog eens gebruiken. Je verzorgt hem tijdens de feestdagen goed waarna je ‘m gewoon buiten weer in de grond zet.

Maar aan die tips heb je niets als je dit jaar een ‘echte’ kerstboom zonder kluit gekocht hebt. Ook dan hoef je hem overigens niet direct kort te knippen en weg te gooien. Je oude boom kan namelijk nog hergebruikt worden.

Nuttig voor dieren

Hoewel kerstbomen en de sappen ervan misschien erg giftig voor dieren zoals katten zijn, zijn ze voor andere dieren, zoals vissen en vogels juist een erg goede voedselbron. Je hoeft je kerstboom dus helemaal niet direct weg te doen. Na de feestdagen zou je namelijk wat takken van de kerstboom af kunnen breken en in je visvijver of aquarium kunnen leggen. Heb je deze niet? Dan kun je er ook altijd je kerstboom een tijdje in de tuin te zetten voor de vogels. Ook zij kunnen dan nog even nagenieten van de feestdagen. Uiteraard is het wel belangrijk dat de boom helemaal leeg is, zodat de dieren geen restjes van achtergebleven kerstversiering kunnen binnenkrijgen.

Lees ook:
Dít kost het aan energie om de hele dag kerstverlichting aan te hebben

Bescherming voor planten

Gebruik je ‘m liever voor iets anders? Dan kun je de boom altijd nog gebruiken voor je tuin. Als je alle takken van de hoofdstam afknipt, zijn deze namelijk ook altijd nog nuttig voor je eigen tuin. Heb je bepaalde planten die slecht tegen vorst kunnen? Dan zijn de takken een ideale bescherming. Je kunt de kerstboomtakken verspreiden over de gevoelige planten als dekking.

Creativiteit in huis

Maar je kunt er natuurlijk ook voor kiezen iets creatiefs voor in huis van te maken. Zo kun je van de stam bijvoorbeeld ringen afzagen om er vervolgens onderzetters van te maken. Ook de takken kunnen een tweede leven krijgen. Naast dat je ze aan bepaalde dieren kunt geven, kunnen ze ook altijd nog gebruikt worden als kransen en vensterbankversiering. Het is maar net wat je zelf leuk vindt én hoeveel tijd je hebt.

Toch van je kerstboom af?

Wil je toch echt afscheid nemen van je boom zonder hem zelf te hergebruiken? Dan kan dat natuurlijk ook. Ieder jaar stelt elke gemeente in Nederland eigen regels op. Het kan zo zijn dat er in jouw gemeente een ophaaldienst langsrijdt of dat je gewoon bij de milieustraat terecht kunt met je oude kerstboom. Je kan daarom het beste zelf kijken wat de initiatieven van jouw gemeente zijn, om na de feestdagen van je kerstboom af te komen.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief

Bron | Mindbodygreen
Beeld | Getty Images

Margriet 1

Margriet 01 ligt nu in de winkel! Een extra dik nummer met daarin je grote jaarhoroscoop, vuurwerk (maar dan in de keuken), een jaaroverzicht, fitte voornemens en nog véél meer. Haal het nummer snel in huis of bestel ‘m online zonder verzendkosten

Ook interessant