Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Tips & Tricks

Een inktvlek op je kleding? Zo verwijder je deze

een-inktvlek-uit-je-kleding-verwijderen-zo-pak-je-dat-aan.jpg

Het is je misschien weleens overkomen: zit je gedachteloos een beetje met je pen te tikken, besef je ineens dat er geen dop op zit. Helaas is het kwaad dan vaak al geschied en heb je een inktvlek te pakken. Maar niet getreurd, met deze tips kun je een inktvlek weer uit je kleding verwijderen.

Van zwaar geschut tot simpele huis-tuin-en-keukenmiddeltjes: zo pak je die inktvlekken aan.  

Verse inktvlek uit kleding verwijderen

Ben je er als de kippen bij? Dan kun je proberen om wat zout op de inkt te strooien en dit vervolgens met een keukenpapiertje voorzichtig te deppen. Het zout neemt de inkt zo veel mogelijk op. Dit werkt vooral bij grote inktvlekken die echt nat zijn, bij een kleine penstreep zul je dus een van de andere methoden moeten toepassen. 

Een schaaltje melk

Een ander handig huis-tuin-en-keukenmiddel om een inktvlek uit je kleding te verwijderen is met een beetje melk. Laat je kledingstuk een nachtje in melk weken en was ’m de volgende dag in de wasmachine. De inkt zou daarna volledig verdwenen moeten zijn. 

Nagellakremover

Is het tijd voor wat zwaarder geschut? Bij een echt hardnekkige inktvlek kun je ook een beetje nagellakremover met een wattenstaafje op de vlek deppen. Gebruik hierbij een nagellakremover zonder aceton, anders kun je je kleding beschadigen. Was je kledingstuk daarna in de wasmachine en de vlek is weg. Nagellakremover werkt ook bij inktvlekken op harde oppervlaktes, zoals je bureau of tafel. Ook een inktvlek op behandeld leer kun je verwijderen met een beetje nagellakremover zonder aceton. Je kunt controleren of je behandeld leer hebt door er wat water over te sprenkelen. Wanneer dit niet intrekt, kun je deze tip toepassen. Trekt het water wel in het leer? Dan zul je de schoonmaakklus aan een professional over moeten laten. 

Lees ook: 6 x zo verwijder je kauwgom uit kleding

Haarspray

Heb je een inktvlek gemaakt op een stof die niet of moeilijk in de was kan, bijvoorbeeld op de bekleding van een bank of stoel? Dan biedt haarspray dé oplossing. Spray wat haarspray op je vlek en wrijf dit met een zachte doek in de stof. Daarna kun je de inktvlek wegvegen. 

Tandpasta

Je kunt ook een beetje tandpasta op je inktvlek smeren. Wrijf de vlek daarna gelijk met een natte doek weer schoon en je vlek moet als sneeuw voor de zon weer verdwenen zijn. En ook bij het schoonmaken van deze dingen in huis komt tandpasta goed van pas.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.  

Bron | Tips en Weetjes, Oma Weet Raad
Beeld | iStock

Voice Algemeen

Wil jij meer van dit soort handige tips en lifehacks, zónder dat je ernaar hoeft te zoeken? Krijg ze dan nu dagelijks te horen van Margriet! Via de Google Assistent op je telefoon of tablet, óf je Google Home, kun je heel makkelijk met Margriet praten en dagelijks de slimste en handigste tips krijgen. Klik hier om direct de tip van vandaag te beluisteren. Meer uitleg nodig? Klik dan hier.  

Ook interessant